Info

Weidemann viert 50 jaar Hoftrac

Weidemann vierde deze zomer de verjaardag van de Hoftrac. Dat is een kleine compacte kniklader die zijn kunnen al meer dan 50 jaar bewijst.

Uit de eerste prototypen, die nog als eenvoudige driewiel-laders waren ontworpen, ontstond in 1972 en 1973 een kleine wiellader met kniegewrichtkoppeling, die van zijn ontwikkelaars, de gebroeders Reinhold en Oswald Weidemann, de moderne naam ‘Hoftrac’ kreeg. Deze moest volgens de bedenkers wendbaar, krachtig, zeer flexibel en uiterst compact zijn. De eerste in serie geproduceerde Hoftrac, de Perfect 130, werd in 1974 met precies deze aspecten in gedachten ontwikkeld.

Vervanger van de kruiwagen

Het kleine, rode machine met knikbesturing was vanaf het begin een groot succes. Aan het begin van de jaren ‘70 knutselden de gebroeders Weidemann in hun werkplaats in het Hessische Diemelsee-Flechtdorf aan een machine die ook stallen kon binnenrijden en daar kon werken. Dat was tot dan toe bijna niet mogelijk, want zelfs in de toenmalige nieuwe constructies van de vijftiger en zestiger jaren was meestal alleen de voergang met kleine tractor berijdbaar. Achter de koeien was alleen plaats voor een kruiwagen. Daardoor kond het voederen van het vee en uitmesten van de stallen alleen met een kruiwagen en riek, dus enkel met de hand worden uitgevoerd.

Combinatie van wendbaarheid en kracht

In het begin was het bij de ontwikkeling van de Hoftrac vooral belangrijk om de zware ‘manuele taken’ door een machine te vervangen. Maar deze moest wel de smalle gangpaden in kunnen rijden en daar dan kunnen werken. Daarom wilde Weidemann een machine bouwen die zo smal mogelijk, maar tegelijkertijd zeer wendbaar en krachtig was. Ze wilden het zware handwerk mechaniseren, ongeacht de omstandigheden van het gebouw. Dit kon volgens hun alleen werken met een machine met knikbesturing.

Serieproductie gestart in 1974

Met de start van de serieproductie van het model Perfekt 130 werd in het jaar 1974 de basis voor het succes gelegd. Met deze machine opende de firma Weidemann een compleet nieuw marktsegment in de landbouwtechniek voor dealers en de hele sector. Met de Perfect 130 was het nu mogelijk om moeiteloos de stallen binnen te rijden om daar met de kleine machine te kunnen werken. De vraag was begrijpelijkerwijs groot, zodat het aanbod aan modellen en de productieaantallen in de daaropvolgende jaren gestaag groeiden.

Uitgegroeid tot multitool

Sindsdien volgden er vele generaties Weidemann machines en met de verschillende aanbouwdelen zijn de Hoftracs echte multitools op de boerderij geworden. Terwijl in het begin de mestvork en de daaruit ontwikkelde krokodillenbak in het begin de meest gebruikte aanbouwdelen voor dagelijks gebruik waren, evenals de klassieke schepbak, is er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan aanbouwdelen beschikbaar.

Weidemann
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend