Info

Wat deze miniaturenverzamelaars niet kunnen kopen, bouwen ze zelf

Luc De Ganck, een vrolijke vijftiger uit Nazareth, en Frederik Van Assche, een vriendelijke dertiger uit Sint-Denijs zijn fervente verzamelaars van landbouwminiaturen op schaal 1/32. Hun gedrevenheid gaat verder dan het verzamelen. Schaalmodellen die ze niet kunnen kopen in de winkel, bouwen ze zelf in de hobbykamer.

Zoals vele verzamelaars zijn ze van kleins af aan gebeten door de microbe van landbouwmachines. Ook brachten ze heel wat kinder- en jeugdjaren bij een buur-landbouwer door.

Het begin

Luc legt ons uit dat hij net zoals velen onder ons begon met wat ze buiten zagen gebeuren, na te spelen met ‘speelgoedmodellekes’. Op ongeveer 10-jarige leeftijd had hij al eens de vooras van een Ford 6600 en een Fiat 880 verwisseld. In onze buurt reed er een Ford 6600 4×4 en die wou Luc natuurlijk ook. Na jaren spelen kregen deze miniaturen enige sporen van slijtage. Ongeveer 25 jaar geleden kwam het op een zeker moment in Luc op om deze Britains modellen een beetje op te knappen. Zo is bij hem het (ver)bouwen van landbouwminiaturen begonnen.

Bouw je eigen

Frederik daarentegen geraakte ongeveer 10 jaargeleden geïnspireerd door een artikel dat hij las in het clubblad van de Nederlandse Landbouwminiaturenclub, de Agritoy. Hierin stond toen een artikelenreeks van ‘bouw je eigen…’. Na wat zoekwerk waar hij de gepaste materialen kon vinden is Frederik begonnen met zijn eerste zelfbouwmodellen. Een jaar later leerde hij Luc kennen op een beurs en heeft toen veel tips gekregen voor het maken van modellen. En dan is de zelfbouw bij Frederik pas echt goed op gang gekomen.

Wie meer wil weten over Luc en Frederik, hun zelfbouwhobby en de schaalmodellen die ze maken, kan dit via deze link: https://www.landbouwleven.be/8580/article/2020-07-23/wat-ze-niet-kunnen-kopen-bouwen-ze-zelf

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend