Info

Verdere vernieuwing in akkerbouwgamma van Pöttinger

Pöttinger brengt enige vernieuwing bij zijn akkerbouwmachines, namelijk bij de ploegen en de cultivatoren. Met de introductie van de Servo 2000-serie heeft Pöttinger zijn ploegassortiment volledig herzien. Dit zijn lichte gedragen ploegen die nu het aanbod voor de compactere tractoren tot 130 pk komen vervolledigen. Het concept van de grotere series is behouden bij de Servo 2000, maar werd aangepast aan de vermogenseisen.

Servo 2000

De Servo 2000-modellen zijn verkrijgbaar in 3- en 4-schaarversies met verschillende framehoogten en risterafstanden. Snelle en correcte afstelling van de ploeg wordt mogelijk gemaakt door het intuïtieve ServoMatic-afstelcentrum met vierpuntskinematica. Dit betekent dat de ploeg in een paar eenvoudige stappen kan worden aangepast.

Pöttinger biedt ploeglichamen voor alle grondsoorten in verschillende vormen en materialen. Er is ook een breed scala aan extra opties beschikbaar, zoals voorscharen en kouters. Voor een optimale diepteregeling en verschillende vereisten kun je kiezen uit pendelende dieptewielen, dubbele dieptewielen en dieptetransportwielen in verschillende afmetingen.

Servo 4000 ‘on land’-ploegen

De Servo 4000-ploegen hebben een extra nieuwigheid meegekregen die het mogelijk maakt om zowel in de voor als ‘on land‘ te werken. Bij deze laatste manier rijdt de tractor bovenop het ongeploegde land, zonder dat er wielen in de ploegvoor passeren. Deze techniek brengt meerdere voordelen met zich mee.

Met de ‘on land’-uitrusting van de Servo 4000 kan in slechts een paar eenvoudige stappen worden overgeschakeld van ploegen in de voor naar ploegen op het land. Hierdoor is het mogelijk om snel te reageren op veranderende omstandigheden.

De Servo 4000, de zwaarste van de gedragen ploegen, is ontworpen voor maximale capaciteit en voor trekkers tot 360 pk. De optie van ‘on land’-ploegen biedt extra flexibiliteit om optimaal ploegwerk te verrichten en biedt bescherming van de bodemstructuur.

Plano VT 6060, nieuwe cultivator

Pöttinger breidt zijn assortiment uit met de Plano VT 6060 getrokken cultivator met een werkbreedte van 6 m en 6 rijen tanden. Tijdens de ontwikkeling van de machine werd speciale aandacht besteed aan het vlak en oppervlakkig werken ervan. Hierdoor leent deze zich tot het behoud van de waterhuishouding, tot het voorkomen van erosie, mechanische onkruidbestrijding en tot het inwerken van vanggewassen. De machine kan nog meer, daar ze 15 cm diep kan werken.

De 37 tanden op de 2 machinedelen zijn symmetrisch geplaatst om zijwaarts trekken en de daaruit voortvloeiende nadelen te voorkomen. Dit resulteert in een tandafstand van 16,2 cm over de werkbreedte van 6 m voor goed verkruimelen, mengen en nivelleren. De framehoogte van 60 cm maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden organisch materiaal te verwerken.

Het hart van elke Plano wordt gevormd door de tanden met beitels. De stijve tanden met drukveer zijn beveiligd tegen overbelasting door middel van een drukveer. Het grote voordeel van deze tanden is dat ze ‘lijnvast’ werken. Dit betekent dat de tanden en beitels altijd op hun plaats blijven, wat vlak afsnijden over het hele oppervlak en het behoud van de werkdiepte bevordert.

Lees meer over deze nieuwigheden via: https://www.landbouwleven.be/20517/article/2024-09-13/verdere-vernieuwing-akkerbouwgamma-van-pottinger

Tim Decoster
Previous Article

Send this to a friend