Info, Nieuws

VDW Constructie ontwerpt machines op maat van het boerenerf

Voor het themanummer ‘mechanisatie op erfniveau’ van Landbouwleven editie 3282 van 4 februari 2021 ging de redactie op bezoek bij VDW Constructie uit het Oost-Vlaamse Waarschoot (Lievegem), tussen Gent en Eeklo. Ze mogen gerust een parel onder de Vlaamse constructeurs genoemd worden. Ruim 40 jaar terug werd er gestart met het bouwen van een uitkuilmachine.

Inspelen op opportuniteiten

Deze eerste stap resulteert vandaag in een ruim gamma aan machines om de mechanisatie op het boerenerf aan te pakken: uitkuilers, voerverdelers, instrooiers, mestmixers, siloverdelers, aardappel- en bietenreinigers… VDW Constructie vervaardigt het zelf.

Het mooie aan het gamma is dat het ene product het andere met zich meebrengt. Tevens luisteren ze naar de klant, durven machines ontwikkelen en kijken naar marktontwikkelingen en de opportuniteiten dat dit met zich meebrengt.

Dubbele kracht

We hadden een gesprek met de 2 zaakvoerders: Andy Van de Walle (zoon van stichter Adrien) en Erwin Willems (eerste werknemer en sinds 2003 medevennoot). Beiden hebben hun kracht binnen de firma. Ze zijn aangesloten bij Voka en volgen een Plato-traject om kennis en ervaring met andere ondernemers te delen om hun bedrijf te laten groeien én te laten professionaliseren.

Tijdens de bouw van de machines worden de principes van het Japanse Poka yoke toegepast. Dit is een methode om het productieproces zodanig te vormen dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken. Onderdelen worden bijvoorbeeld zo gemaakt dat ze niet in een verkeerde positie gemonteerd kunnen worden.

Het volledige interview kan je lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/10104/article/2021-02-07/ontwikkeling-op-maat-voor-het-boerenerf

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend