Info

Valtra presenteert nieuwe Q-serie

Valtra heeft begin september haar nieuwe Q-serie tractoren binnen het vermogensbereik van 230 tot 305 pk voorgesteld.

Tussen T- en S-serie

De nieuwe Q-serie met momenteel 5 modellen positioneert zich in het tractorenaanbod van Valtra tussen de vijfde generatie van de T-serie en de S-serie. De T-serie heeft vermogens van 155 tot 271 pk opgewekt in een 6,6 l of 7,4 l Agco Power-motor (zescilinder). Hieraan wordt een powershift of cvt-transmissie gekoppeld. De S-serie biedt vermogens van 290 tot 405 pk uit een 8,4 l Agco Power-motor. Hier is er enkel de beschikbaarheid over een cvt-transmissie. Dat is ook zo bij de nieuwe Q-reeks.

Compacte kracht

Valtra mikt met de nieuwe Q-tractoren op grotere landbouwbedrijven en loonwerkers die op zoek zijn naar een tractor waarbij kracht en wendbaarheid wordt gecombineerd met slimme technologie. Voeg hier nog een ruime, comfortabele cabine aan toe. De Q-tractor heeft een eigengewicht van ongeveer 9,2 ton en een brutogewicht van 16 ton. Zodat de tractor nog stevig belast kan worden.

SmartTouch

In de Q-serie herkennen we al eerder bestaande Valtra-technologie zoals de SmartTouch-armleuning, ML260 cvt-transmissie en het 7,4 l zescilinder motorblok (zit al jaren in de T-serie). De motor kreeg nu enkele intelligente innovaties mee zoals een enkele turbo met niet-variabele geometrie om de efficiëntie te verbeteren. Hydraulische klepstoters zorgen voor eenvoudig en kosteneffectief onderhoud. De uitlaatgasnabehandeling wordt nu gerealiseerd zonder een uitlaatgasrecirculatie (EGR).

EcoPower-principe

Het maximale vermogen is beschikbaar bij zeer lage motortoerentallen van 1.850 toeren per minuut (tpm) en het maximale koppel blijft constant in het bereik van 1.000 tot 1.500 tpm. Het Valtra EcoPower-principe is toegepast op de gehele Q-serie. Daardoor is het brandstofverbruik nog verder te verlagen. De maximale rijsnelheid wordt bereikt met slechts 1.500 tpm.

Droop Control

Het elektronische transmissiebeheer van de Q-serie selecteert automatisch het laagst mogelijke motortoerental voor het werk om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. De bestuurder past de instellingen eenvoudig aan via het bedieningsscherm op de manier die het beste bij hem of zijn taak past. Met droop control kan de chauffeur het gedrag van de tractor veranderen voor nog zuiniger of intensiever werken om brandstof óf tijd te besparen, afhankelijk van de voorkeuren van de bestuurder.

Lees het uitgebreide verhaal van de Q-serie via deze link: https://www.landbouwleven.be/14725/article/2022-09-19/valtra-presenteert-nieuwe-q-serie

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend