Samasz, fabrikant van hoofdzakelijk hooibouwmachines, aangevuld met werktuigen voor kommunaaltechniek, viert dit jaar zijn 40-jarige bestaan. Gedurende die periode werden er 160.000 à 200.000 machines geproduceerd.
Invoer via Johan Jans
Het merk Samasz wordt in ons land verdeeld door invoerder Johan Jans. Hij gaf Landbouwleven omwille van de mijlpaal van het 40-jarige bestaan, de gelegenheid om Samasz, de familie achter dit merk, hun fabriek en de producten, te ontdekken.
Vooreerst moeten we meegeven dat Samasz al meerdere jaren op onze markt verkrijgbaar is. Tot enkele jaren terug werd dit merk verdeeld via een onderdelenleverancier. Maar het gaat hier toch om 2 verschillende takken van sport. Dozen met onderdelen verhandelen is iets anders dan toelichting en naverkoopservice geven bij hooibouwmachines. Daarom werd enkele jaren terug een oplossing uitgewerkt door de verdeling te verzorgen via privé-invoerder Johan Jans. Hij kende dit merk al, omdat hij eerder eigenaar was van een dealerbedrijf waar Samasz in het aanbod zat.
Vandaag de dag verzorgt hij de invoer in Nederland en België en richt hij zich hoofdzakelijk op verkoop en naverkoopservice. Zijn broer staat als technieker in voor de inbedrijfsstellingen van nieuwe machines en voor de technische ondersteuning van dealers. De Belgische markt bewerken ze met een handelspartner via een bijhuis in Henri-Chapelle.
Boerenzoon met garage
De geschiedenis van Samasz gaat 40 jaar terug naar het jaar 1984. Huidig CEO en eigenaar van de firma, Antoni Stolarski, is een boerenzoon uit het Poolse Bialystok. Deze stad ligt op ruim 2 uur rijden van de hoofdstad Warschau en op 50 km van de grens met Wit-Rusland (Belarus).
Van zijn broer kreeg Stolarski de vraag om een eenvoudige aardappelrooier te bouwen. Dit realiseerde hij in zijn persoonlijke garage en 2 jaar later kwam de volgende vraag om een trommelmaaier te bouwen. Naar deze machine kwam uit de nabije omgeving heel wat vraag. Men zit immers in een van de grootste weidegebieden van Polen. Zodoende ontwikkelde Antoni Stolarski zich als producent van hooibouwmachines. Daarvan was in 1995 al 60% van de productie bestemd voor export.
De firmanaam vond hij in de combinatie van de eerste letter van zijn achternaam, de ‘S’, gecombineerd met de eerste letter van zijn voornaam, de ‘A’, aangevuld met de eerste letters uit het Poolse woord voor machines ‘maszyny’. Zo ontstond de merknaam ‘Samasz’.
In 1998 werd een nieuwe mijlpaal gevormd voor de firma door de bouw van de eerste schijvenmaaier. Negen jaar later werd dit gevolgd door een eigen ontwikkelde maaibalk, de PerfectCut genaamd. Deze heeft de basis gelegd voor de schijvenmaaiblak zoals we die nu kennen. In 2008 waren ze al actief in de productie van vlindermaaiers en 5 jaar later werd ingezet op een serie lichtgewichtschijvenmaaiers.
Nieuwe fabriek
Samasz verruimde niet alleen zijn machineaanbod, maar ook zijn afzetgebieden. Dat leidde in 2015 tot de oprichting van een eigen vestiging in Noord-Amerika. Twee jaar later werd gestart met de bouw van een nieuwe fabriek in Zabludow (Polen). Dit ligt op 20 km of 30 minuten rijden van de oorspronkelijke vestiging. In 2018 opende de nieuwe fabriek, om vorige jaar al een aanzienlijke uitbreiding van 4.000 m2 te kennen met productiefaciliteiten, staalopslagruimte en een geautomatiseerde lasersnijafdeling. De totale fabrieksoppervlakte op de nieuwe locatie beslaat 13,5 ha, waarvan ruim 3 ha overdekt is.
Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/20138/article/2024-07-18/samasz-viert-40ste-verjaardag