Info

RULA magazine staat stil bij arbeidsveiligheid

Loonwerken Decock geeft alvast het goede voorbeeld als het op veiligheid aankomt: van werken met machines tot het omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Diverse werkzaamheden

De werkzaamheden van Decock zijn divers, en gaan van landbouwwerken tot het onderhouden van openbare terreinen. Op het bedrijf staan wel 16 tractoren, 2 zelfrijdende spuiten en een bietenmachine. Zaakvoerder Filiep kiest voor comfort én veiligheid tijdens het werk. Hij geeft ons graag inkijk bij zijn veiligheidsmaatregelen, op vlak van beschermingskledij, ergonomie en aspecten bij gewasbeschermingsmiddelen.

Beschermingskledij

Filiep gebruikt een standaard overall, gesloten werkschoenen of laarzen, handschoenen en een veiligheidsbril tijdens het vullen om opspatten van vloeistoffen te vermijden. Ook bij vuil werk zie je Filiep met beschermingskledij. Een reflecterend vestje hangt er ook bij, om de zichtbaarheid te vergroten moest het nodig zijn. Aan het fytolokaal, en bij zijn beschermingskledij bevinden zich maskers. “Die filters gaan niet lang mee, en vervang ik regelmatig.”

Ergonomisch en veilig werken op de machines

Een loonwerker zit heel veel uren op de tractor. Een aangename stoel met goede vering en ruggensteun is daarom noodzakelijk. “Ergonomie vind ik heel belangrijk”, geeft Filiep mee. Elk spuittoestel is bovendien – zoals het hoort – goedgekeurd en voorzien van een sticker. “De koolstoffilter is dus ook aanwezig.”

Om mee te zijn met de nieuwste snufjes qua veilig werken en milieuveiligheid, wordt er slechts 5 tot 7 jaar met elke machine gereden. Een deel van de machines is voorzien van gps. “Ik vind het belangrijk om mee te gaan met de tijd en de innovaties, alleen zou het fijn zijn mocht ik net als bij landbouwers hier ook een subsidie voor krijgen. Dat is op dit moment niet het geval.”

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/12210/article/2021-11-01/loonwerken-decock-geeft-het-goede-voorbeeld

Marlies Vleugels
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend