Info

Nieuwe ‘Profi’ uitvoering van Bednar Fenix FO cultivator

De Bedanar Fenix FO cultivator bewerkt de grond oppervlakkig of meer in de diepte. Om in alle omstandighdeden sneller te kunnen werken, is er een nieuwe Profi uitvoering.

De profi uitvoering krijgt een vierde rij tanden mee voor een betere bewerking van de grond, maar ook een nieuwe non-stop variant en nog enkele andere kenmerken.

Vierde tandenrij

Afhankelijk van de aard van de te bewerken grond of het seizoen zijn 4 soorten tanden van 40, 60 of 80 mm breed verkrijgbaar, waarvan sommige in versterkte uitvoering met hardmetalen platen. De tanden kunnen worden voorzien van kleine vleugels.

Op de Fenix FO cultivator is de V-vormige opstelling van de tandarmen een belangrijke factor: deze vermindert de trekkracht aanzienlijk. Door de armen te verdelen over 4 rijen in plaats van 3, verbetert de Fenix FO verder zijn flexibiliteit voor een uitstekend resultaat bij de omwerking van de grond bij hoge snelheid. De tanden en walsen blijven over hetzelfde spoor bewegen. Het bodemoppervlak wordt dus precies op de door de tanden bewerkte lijn verdicht, wat een snellere opkomst van de planten bevordert.

Om een goede stabiliteit te behouden, is de vierde rij achter de geïntegreerde transportas geplaatst. Dit volgens een origineel concept dat Bednar al meer dan 10 jaar ontwikkelt. Door het verkleinen van de draaicirkel biedt dit concept een onmiskenbaar voordeel qua wendbaarheid op de weg en de kopakkers. Ook kan de intensiteit van de aandrukking aan de achterzijde hydraulisch worden aangepast, met name om te voorkomen dat de grond in natte omstandigheden opnieuw wordt verdicht. De werkdiepte van de cultivator wordt standaard hydraulisch geregeld, en optioneel elektrohydraulisch vanaf een terminal in de cabine.

Nieuwe Non-Stop variant

Naast de overbelastingsbeveiliging door middel van een breekbout, aanbevolen voor lichte gronden, of een onderhoudsvrije horizontale veer met een breekkracht van 480 kg, wat ideaal is voor steenachtige bodems, kan de Fenix FO Profi cultivator worden uitgerust met de nieuwe hydraulische bescherming met een breekkracht van 550 kg aan de punt voor middelzware tot zware bodems.

Inklapbare zijsecties

De Fenix FO 6004 Profi cultivator is uitgerust met een inrichting voor de aanpassing aan de werkomstandigheden. Hij kan worden gemoduleerd door middel van eenset inklapbare zijsecties om van 6,7 tot 7,9 meter werkbreedte te gaan. Hierdoor kan de gebruiker gemakkelijk inspelen op de omstandigheden van de dag of de plaatselijke bodemgesteldheid in relatie tot het beschikbare trekvermogen.

De nieuwe generatie Bednar Fenix FO Profi universele cultivatoren bestaat uit 4 modellen die de grond bewerken tot een diepte van 35cm over een werkbreedte van 4 tot 7,9m.

Joskin/Distritech

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend