Info

Nieuwe pers-wikkelcombinatie bij Claas

Net voor de zomer presenteerde Claas zijn nieuwe pers-wikkelcombinatie, de Rolland 630 RC Uniwrap. Deze is ontworpen rondom volgende doelstellingen: meer bedieningsvriendelijkheid, robuustere machinecomponenten die een hoger vermogen aankunnen en minder slijtagegevoelig zijn en lagere operationele kosten.

Heavy duty-loonwerkersmachine

Het gaat hier om een rondebalenpers met vaste kamer, gecombineerd met een geïntegreerde wikkelaar. “Alles bij deze machine is ‘heavy duty’ ontworpen, zodat we een zwaar uitgevoerde machine hebben die zich richt op intensief gebruik in loonwerk”, geeft Nicolas Risse, productverantwoordelijke bij de fabriek in Woippy nabij het Franse Metz, aan. “Claas maakt zoals steeds gebruik van een onderstel met 1 wielas. Hier kunnen grote lagedrukbanden met een diameter tot 1,35 m op worden gemonteerd, voor een maximale bodemzorg en makkelijk keren op de wendakker”, klinkt het bij hem.

Uiterlijk krijgt de pers-wikkelcombinatie een Y-vormig designontwerp mee, dat voor het eerst in 2019 geïntroduceerd werd met de vernieuwing van de Lexion-maaidorserserie en ondertussen een kenmerk is voor het volledige Claas-productaanbod.

Een eerste vernieuwing voerde Claas door op de Multiflow pick-up. Standaard heeft die 4 balken met opraaptanden. In optie kan een vijfde worden toegevoegd om de werksnelheid te verhogen. Het ontwerp van de geleider voor de balken met opraaptanden is gewijzigd, waardoor de vermogensbehoefte met 20% daalde. Tussen de opraaptanden zijn er nu kunststof geleidingsstrips gekomen. Deze zijn flexibeler dan metalen uitvoeringen, wat handig kan zijn bij vreemde voorwerpen in de gewasstroom.

Robuustere aandrijflijn

Een andere vernieuwing slaat op de aandrijflijn, waarbij het aantal kettingen is teruggebracht. De tandwielen zijn groter uitgevoerd, net als de kettingen om op deze wijze slijtage terug te dringen. De kettingspanners hebben nu aan beide zijden een geleider voor de ketting. De tank van het kettingsmeersysteem is vergroot om een grotere service-interval te bekomen en dus gebruikersvriendelijker te zijn.

Verdere versterking

Om het chassis van de rondebalenpers meer weerstand te geven aan intensieve oogstomstandigheden werd een beroep gedaan op een beproefde techniek die Claas eerder toepaste bij zijn Quadrant grootpakpersen. Namelijk 20% dikkere metalen chassisplaten waar nodig. Ook aandrijfassen die hevige krachten ondervinden werden in diameter vergroot tot 55 mm. Het chassis van de pers-wikkelcombinatie werd hertekend, vooral ter hoogte van de baaloverdracht van perskamer naar wikkeltafel.

Bij de nieuwe Rollant 630 RC Uniwrap heeft de gebruiker de keuze om de balen in de perskamer te binden met een net of folie.

Minder folieverbruik

Nieuw geïntroduceerde techniek bij de Uniwrap 400 is nu ook bij deze voornoemde nieuwe pers-wikkelcombinatie toegepast. Dat is deze van een nieuwe hydraulische rem op de rollen van de wikkelfolie. Hierdoor wordt de folie nog meer voorgestrekt, waardoor er finaal bij hetzelfde aantal gewikkelde balen minder wikkelfolie is gebruikt.

Wetgever stelt eisen

Het zijn misschien kleine details, maar toch even melden dat de wetgever de fabrikant verplicht om een camera te monteren die de wikkeltafel in het oog houdt. Nog omwille van de wetgever zijn er rood-wit gestreepte waarschuwingsvlaggen gemonteerd ter hoogte van de wikkelarmen.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/20255/article/2024-08-07/nieuwe-pers-wikkelcombinatie

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend