Info

Nieuwe Mantis-gewascamera bij Agrometius

Vroeger liepen onze bompa’s door de gewassen om deze te verzorgen. Met het groter worden van de bedrijven en de machines gebeurde dit niet meer, maar met de gewascamera Augmenta Mantis kan de akkerbouwer weer beschikken over extra ogen in het veld: de ogen van bompa 4.0.

Augmenta

De Mantis-gewascamera van het Griekse Augmenta kan het gewas over een breedte van 40 m scannen. Omdat het doel is om ooit op plantbasis te kunnen werken, betekent dit dat je over de volle breedte van spuit of kunstmeststrooier zal moeten scannen. Verder heeft de Augmenta Mantis een RGB-camera, die foto’s maakt van het gewas en deze toevoegt aan de beelden van de multispectraalcamera’s. De multi-spectraalcamera’s vormen wel het hart van het systeem. Waar een groensensor de fout in kan gaan door een hol staand gewas te willen compenseren met een hogere stikstofgift, voorkomt de RGB-camera van de Augmenta dit.

Diepte herkennen

De Augmenta Mantis-gewascamera wordt op het dak van de trekker of zelfrijdende spuitmachine geplaatst. Hij heeft 2 camera-units in stereo opstelling geplaatst. Hierdoor is de camera in staat om diepte te herkennen. Elke unit heeft 3 lenzen, een voor de foto’s en 2 voor de multispectraalbeelden. De camera maakt automatisch om de 150 m een foto. Daarnaast maakt het ook een foto wanneer de camera grote verschillen in het gewas constateert. En de chauffeur kan er zelf voor kiezen om een foto te maken, om een bijzonderheid vast te leggen.

Altijd verbonden

Sterke processoren verwerken de data. Dankzij een goede connectiviteit worden deze data direct doorgestuurd naar een portal of worden ze doorgegeven aan het werktuig. De Mantis heeft eigen verbindingen met het 4G-netwerk, een WiFi-verbinding en een eigen gps-plaatsbepaling. De data worden doorgegeven aan het portaal Taakkaart.be van Vantage Agrometius.

De bediening loopt via een tablet in de cabine. In de toekomst kan deze waarschijnlijk worden geïntegreerd in een Isobus-terminal.

Lees het volledige verhaal van de Mantis gewascamera via: https://www.landbouwleven.be/13981/article/2022-06-03/augmenta-mantis-gewascamera-bij-agrometius

Arend Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend