Info

Nieuwe manier van gras oprapen gedemonstreerd

Ludo Pauwels, invoerder van Fliegl en ROC, demonstreerde tijdens de laatste hittedagen van september een nieuwe manier van gras oprapen. In zijn aanbod nam hij immers recent de verdeling van ROC bandharken op én de Fliegl Büffel komt beschikbaar.

Agritechnica 2017

De Zuid-Duitse fabrikant van aanhangwagens Fliegl verraste tijdens de Agritechnica van 2017 iedereen met de presentatie van haar ‘Büffel’. Een correct Nederlands woord om de machine te omschrijven vinden we niet direct, daar het een nieuw werktuig is. De Büffel valt het makkelijkst te omschrijven als een heel kleine grasopraapwagen met een transportband om het gras over te laden op naastrijdende aanhangwagens.

Ophefmakend concept

Het concept dat net geen 3 jaar terug werd gelanceerd, deed heel wat stof opwaaien in de machinewereld. Het is onbedoeld een beetje tegen de schenen schoppen van fabrikanten van veldhakselaars en opraapwagens; maar tevens gedurfd om een nieuw onbeproefd concept te lanceren. Er zijn er dat hierin geloven, anderen verwijzen het naar de prullenbak. Feit is dat het ontwerp van drie jaar terug is uitgewerkt en er nu staat. Deze winter wordt de Büffel commercialiseerbaar.

Benelux Fliegl invoerder, Ludo Pauwels, zag de interesse in de machine en was er als de kippen bij om de machine naar onze contreien te halen. Na thuisland Duitsland demonstreert de Büffel als eerste in de Benelux.

Voordeel

Het grote voordeel van de Büffel is de voordelige manier van gras op te rapen, te snijden en op wagens te laden. Hiermee is het een echt alternatief voor de klassieke veldhakselaar en opraapwagen. Ten opzichte van een hakselaar is de vermogensvraag en het bijhorend brandstofverbruik veel lager. Ook de slijtage en het eigengewicht ligt lager. De Büffel kan beter omgaan met suikerrijk en natter gras dan een hakselaar. Ten opzichte van een opraapwagen perst de Büffel het gras helemaal niet samen. Het gras wordt simpelweg opgeraapt, gesneden en overgeladen op aanhangwagens. Hierdoor blijft de structuur en de voederwaarde veel beter, zeker bij najaarsgras. Wie meer wil lezen over de bouw van de Fliegl Büffel en de ROC bandhark kan dit via deze link: https://www.landbouwleven.be/9039/article/2020-09-23/nieuwe-manier-van-gras-oprapen-gedemonstreerd

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend