Info

Nieuwe generatie ‘S-serie’ bij Valtra

Valtra deed enkele weken terug ons land aan met zijn ‘Smart Tour 2024’. Het doel hiervan was tweeledig. Enerzijds werd de nieuwe S-serie voorgesteld, anderzijds werd het volledige productaanbod dat de Finse tractorenfabrikant te bieden heeft getoond aan vakpers, dealers en klanten.

De nieuwe S-serie wordt niet langer in Frankrijk gebouwd, maar vanaf nu in Finland. De fabriek daar onderging een vernieuwing specifiek om dit model te kunnen bouwen. Zo moest de montageketting waar de chassis aanhangen versterkt worden om de toegenomen gewichten aan te kunnen. Ook werd de spuitcabine naar een andere opstelling naast de montageband gebracht. De verfkwaliteit verbeterde én de productiecapaciteit nam toe door deze ingreep en de andere organisatorische opstelling.

Zesde generatie

Valtra noemt zijn nieuwe S-serie eentje van de zesde generatie. “Het klinkt raar: toch is het niet de zesde generatie van effectief de S-serie, wel van Valtra’s technologieprincipe dat gebruikt wordt bij hun tractorenbouw. Zo moeten we het zien volgens de filosofie van de fabrikant”, legt Marc de Haan, directeur Valtra B-NL, uit.

Als sterke punten van deze nieuwe serie wijst hij als eerste op de compacte bouw van de tractor. Deze biedt heel wat kracht en uit zich toch niet lomp in het veld. De aflopende motorkap draagt bij aan een goede zichtbaarheid vanuit de cabine.

De S-serie telt 6 modellen binnen het vermogensbereik van 280 tot 420 pk (zonder boost). Aan de onderzijde van het gamma is er enige overlap met de Q-serie. De stap om van een Q-model naar een S-model te gaan, is kleiner geworden. Er is een andere bandenmaat, maar een belangrijker verschilpunt tussen deze 2 series is de motor. Deze heeft een inhoud van 7,4 l bij de Q-serie en wordt verhoogd tot 8,4l bij de nieuwste S-serie.

Marc de Haan onderstreept dat het om een vernieuwde zescilindermotor gaat, geleverd door AgcoPower, die geen EGR-technologie meer gebruikt voor uitlaatgasnabehandeling. Daardoor wordt de motor minder warm. Een ander opmerkelijk verschilpunt ten opzichte van de S4-serie, is dat er bij deze motor van een dubbele turbo nu naar één enkele turbo is overgegaan.

Vernieuwde transmissie en aandrijflijn

De ML 260 cvt-transmissie gaat Valtra in Finland bouwen. De fabrikant gaf deze een vernieuwing mee tot ‘heavy duty cvt’. De ingaande as werd versterkt, de steekassen kregen een grotere diameter en de aftakas (PTO) werd versterkt.

De S-serie beschikt over een 3.092 cm lange wielbasis voor een comfortabele en stabiele rijervaring en voorkomt stuiteren. De wespentaille biedt een ruime stuuruitslag om scherpe bochten te nemen. Deze nieuwe tractor heeft een vlakke onderkant en een opgeruimd chassis. Zo is er weinig kans op beschadigingen aan leidingen en kan makkelijk een bosbouwbeplating gemonteerd worden voor extra bescherming in het bos.

Hedendaags topcomfort aanwezig

De cabine biedt een groot raamoppervlak en dus ruime zichtbaarheid. Een interessante optie is het SkyView-cabinedak dat een goed zicht naar boven geeft en dat heel handig is om bijvoorbeeld in het bos te werken. In deze optiek kunnen we ook de TwinTrac-omkeerinrichting vermelden waarbij de bestuurdersstoel 180° draait in de cabine om goed zicht te hebben op de werktuigen die in de achterhef gemonteerd zijn. Daarom zijn er ook een verwarmde en zonwerende achterruit gemonteerd en een ruitenwisser en spiegels bij de TwinTrac-uitvoering. Niet vergeten dat Valtra Guide-stuurgeleiding en QuickSteer ook bij de TwinTrac functioneel zijn.

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend