Info

Nieuw management en demoboerderij bij Väderstad

Het Zweedse Väderstad heeft nieuws te melden en nodigde de internationale vakpers hiervoor uit naar Rennau (Duitsland). Daar opende ze hun nieuw demobedrijf ‘Väderstad Farm’.

Väderstad Farm

Rennau ligt nabij Helmstedt in de regio Niedersachsen, ten westen van Maagdenburg. Naast de thuislocatie in Zweden moet deze nieuwe locatie een ontmoetingscentrum worden waar nieuwe innovaties worden voorgesteld aan dealers, klanten en vakpers, maar ook waar mensen getraind en geschoold kunnen worden, zowel met theorie als praktijk. Väderstad ging hiervoor een partnerschap aan met een bestaande boerderij, deze werd niet gekocht, maar gehuurd.

Het gaat om een bedrijf met een areaal van 52 ha. Dit is voor Väderstad voldoende om nieuwe machines te testen en te demonstreren. Opmerkelijk is dat het hier om velden op zware kleigrond gaat. De Zweedse machinebouwer gaat bewust deze uitdaging niet uit de weg, want op lichte grond zou iedereen het kunnen, is de redenering.

Nieuw bedrijfsmanagement

De Zweedse specialist in bodembewerking, zaaien en planten kreeg eerder dit jaar een nieuw bedrijfsmanagement aangemeten, de derde generatie van het familiebedrijf is hiermee aangetreden. Henrik Gilstring is sinds februari 2022 de CEO van de Väderstad Groep. Hij is al 10 jaar in het bedrijf, zit 4 jaar in het managementteam en zijn beide ouders zijn werkzaam voor Väderstad.

Niet enkel Väderstad viert een jubileum. Sinds dit jaar is het 10 jaar dat het merk via Homburg op de Belgische en Nederlandse markt verdeeld wordt. Joren Vermeiren van Homburg Belgium is de contactpersoon voor ons land.

Blijven investeren

Ook door de derde generatie die nu aantreedt, wordt benadrukt dat het bedrijf geen leverancier van de boer is, maar zijn partner. “Onze producten worden ontwikkeld vanuit agronomische oogpunt”, klinkt het nog.

Het management van Väderstad geeft aan een grote vraag naar hun producten te zien, maar merkt ook een onderdelenvoorziening die stokt en toegenomen materiaalkosten. Toch blijft de fabrikant niet bij de pakken zitten en investeert en groeit hij volop. In Zweden kent de fabriek en het onderzoekscentrum uitbreiding en in Amerika doet de Zweedse fabrikant een eigen filiaal open.

Nieuwe mijlpaal

Het boekhoudkundig jaar van Väderstad is eind september afgesloten en zij bereikten een nieuwe mijlpaal, namelijk deze van een omzet van meer dan 500 miljoen en een groei van 25% op 1 jaar tijd. In Roemenië, Bulgarije, Polen en Hongarije werd veel groei gemerkt, net als in Canada. Deze laatste is de grootste markt voor Väderstad, waar ze marktleider zijn met pneumatische zaaimachines.

Lees het uitgebreide verhaal van Väderstad via deze link: https://www.landbouwleven.be/15044/article/2022-10-21/nieuw-management-demoboerderij-en-machines-bij-vaderstad

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend