Info

Nederland was weer toe aan een beurs

In Nederland vond van 14 tot en met 17 september de gecombineerde beurs AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland plaats. Hier waren niet alleen de nieuwste machines voor de landbouw te zien, maar ook machines voor de groensector. Dat maakte een bezoek aan de beurs nog meer de moeite waard, zo vonden maar liefst 55.000 bezoekers.

LandbouwRAI

Met de LandbouwRAI in Amsterdam kende Nederland in het verleden een grote nationale landbouwmechanisatiebeurs. De bereikbaarheid was echter niet optimaal en de kosten rezen de pan uit. Uiteindelijk besloot Fedecom – de brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs en dealers in landbouwtechniek – om zelf een mechanisatiebeurs te organiseren en dat leidde in 2010 tot de eerste AgroTechniek Holland (ATH). Fedecom bracht de organisatie onder bij een dochter, Fedecom Fairs. Als locatie koos de organisatie voor de terreinen van Walibi Flevo in Biddinghuizen in de Flevopolder.

Kritiek

Men heeft wel nog steeds kritiek op de datum in september, omdat er in die periode vaak nog te veel boeren druk bezig zijn met de oogst en omdat de gedachten ook nog niet zijn bij nieuwe investeringen. Voor een buitenbeurs bleek het echter toch de meest geschikte periode en de discussie hierover verstomde.

In 2013 organiseerde Fedecom Fairs voor de eerste keer ook een beurs voor bedrijven in groentechniek, de sector voor het onderhoud van de groene ruimte. Deze beurs, GroenTechniek Holland (GTH) werd om en om gehouden met ATH. In 2020 en 2021 waren er geen beurzen vanwege Covid-19 en Fedecom besloot om voor 2022 beide beurzen te combineren. Tenslotte zijn er veel exposanten die naar beide beurzen komen en datzelfde geldt ook voor veel bezoekers. De gecombineerde beurs bleek een succes, want er kwamen 55.000 bezoekers op af, wat een record is.

Goede stemming

De gecombineerde beurs opende de eerste 2 dagen met stralend weer en hoewel de oogst nog niet ten einde was, waren er veel bezoekers. Dat hoge bezoekersaantal bleef ook tijdens de laatste 2 beursdagen komen, hoewel toen het weer door korte felle regenbuien een stuk minder aangenaam was voor een buitenbeurs.

Blijkbaar was Nederland weer toe aan een mechanisatiebeurs, waarbij de bezoekers weer ouderwets tegen banden konden trappen, maar vooral in gesprek konden gaan met leveranciers en met elkaar. Hoewel er behoorlijk donkere wolken boven vooral de veehouderij hangen, bleek de stemming verrassend goed. De hoge melkprijzen en de grotendeels al binnengehaalde akkerbouwoogst, ook tegen goede prijzen, heeft daar zeker aan bijgedragen.

Meer lezen over het beursnieuws en de innovaties kan via deze link: https://www.landbouwleven.be/14857/article/2022-09-29/nederland-was-weer-toe-aan-een-beurs

Arend Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend