Info

Monarch Tractor richt Europese tak op

Monarch, de Amerikaanse fabrikant van zelfrijdende en elektrisch aangedreven tractoren, heeft besloten om een uitvalsbasis voor haar activiteiten in Vlaanderen op te richten.

Het Amerikaanse Monarch Tractor, een pionier in elektrisch aangedreven en zelfrijdende tractoren, heeft op 20 december aangekondigd een Europese tak te hebben opgericht. Het hoofdkwartier is gevestigd in Antwerpen. De Europese tak zal geleid worden door de Vlaming Stéphane Jacobs.

Logische stap

“De uitbreiding naar Europa is een logische volgende stap”, stelt CEO Praveen Penmetsa van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf. Er is sprake van plannen voor lokale productie, een hub voor onderzoek en ontwikkeling en een digital centre of excellence.

Afgelopen zomer kondigde de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) aan dat ze samen met Astanor, een investeerder in voedings- en landbouwtechnologie, in een investeringsronde van 133 miljoen dollar of 122,8 miljoen euro zou stappen die past in het internationale groeiplan van Monarch.

Oorspronkelijk komt Monarch uit het Amerikaanse Californië waar ze in 2018 gestart zijn met het ontwikkelen van autonome, elektrische tractoren. Deze lenen zich in de eerste plaats voor inzet in de brede land- en tuinbouw met om te beginnen een focus op fruitplantages, boomgaarden of in de druiventeelt. Monarch is ondertussen actief in verschillende Amerikaanse staten en Canada. Naar verluidt zouden er al honderden stuks geproduceerd zijn.

Autonoom rijden en werken

Autonoom rijden werd tot voor kort vooral gelinkt met personenvervoer, maar nieuwe inzichten leggen zich steeds meer toe op landbouw. Als sterke punten hiervoor klinkt het dat de toegepaste snelheden er lager zijn, er zijn minder personen en/of voertuigen bezig in de omgeving van de zelfrijdende tractor en het werkveld in de land- en tuinbouw is beter voorspelbaar.

Met camera’s, sensoren en precisielandbouwtechnologie kan een autonome tractor, zoals Monarch ze bouwt, continu werken doorheen de dag en nacht in uiteenlopende weersomstandigheden.

Colruyt testte vorig voorjaar in Deinze en Frasnes-lez-Anvaing nog een tractor van Monarch uit om in een boomgaard de graspaden te maaien, fruit te transporteren en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen.

Groeiplan

Monarch maakt gebruik van een investeringsronde van 133 miljoen dollar (122,8 miljoen euro) om haar internationale groeiplan te realiseren. Hierin participeren onder andere het Welvaartsfonds, PMV en Astanor; naast de al bestaande aandeelhouders als CNH Industrial en Foxconn.

Eerder dit jaar was Monarch genomineerd voor de titel ‘Foreign Investor of the Year‘, samen het Turkse Ciner Glass (Lommel/de uiteindelijke winnaar) en de ook al Amerikaanse speler Freepoint Eco-Systems (Gent). In de aankondiging van de genomineerden door Flanders Investment & Trade werd gezegd dat de investering van Monarch in Vlaanderen op termijn goed zal zijn voor de creatie van een paar honderden jobs en dat tegen 2030 er tot wel 15.000 elektrisch aangedreven tractoren van de band zullen rollen voor de Europese markt.

Belga/TD/FVDL
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend