Info

Mechanische innovaties in de veehouderij ontdekken

De Duitse internationale veehouderijbeurs EuroTier biedt op mechanisatievlak vooral wielladers en voermengwagens aan op zijn beursvloer. In dit artikel gaan we even dieper in op enkele hoogtepunten die we binnen dit domein noteerden.

Zilver voor metaalmagneet

Nieuwigheden hoeven niet altijd schokkend groot te zijn om in de aandacht te lopen. Neem nu Siloking, fabrikant van voermengwagens, die onderaan de mengvijzels een magneet monteert om metalen delen uit het voer te halen. Dat kunnen stukken metaal zijn van messen, nagels, gebroken bouten, afspanningsdraad of wat dan ook. Blijven deze in het voer dan kunnen ze ernstige schade aan de ingewanden van de dieren veroorzaken. Een magneet helpt ze uit het voer te halen. De metalen objecten die door de magneten worden aangetrokken, moeten echter ook eens verwijderd worden.

Daarom ontwikkelde Siloking een eenvoudig systeem om de magneet snel en veilig te verwijderen. Zo kan de magneet ontdaan worden van metalen delen zonder dat de landbouwer kwetsuren oploopt bij de verwijdering ervan. Deze nieuwigheid werd door de DLG innovatiecommissie bekroond met een zilveren medaille.

Aandachtstrekkende uitkuilinnovatie

In contrast met voornoemde nieuwigheid staat misschien wel het uitkuilsysteem dat Peecon (Peeters machines) ontwikkelde. Zij toonden een alternatief voor de zelfrijdende voermengwagen. Hun nieuwe ontwerp bestaat uit een tractor en getrokken klassieke verticale voermengwagen. Op de tractor is een laadarm met uitkuilfrees van 220 cm breed gebouwd. Om vanuit de tractorcabine toch voldoende zicht te hebben op de silowand, is de toevoerband vanaf de frees in een V-vorm uitgewerkt. Het uitgefreesde mengvoer gaat dus op 2 transportbanden links en rechts van de tractor naar achteren. Zo kan de tractorbestuurder tussen de 2 transportbanden uitkijken op de ruwvoedersilo en behoudt hij een goed zicht. Bovenaan de tractorcabine komen de transportbanden samen en wordt het ruwvoer in de aangekoppelde mengkuip gestort. Door met 2 transportbanden te werken wordt volgens de fabrikant de capaciteit met 30% verhoogd.

Follow me

Minder impressionant, maar mogelijk wel even handig is de ‘Follow me’-functie die Weidemann voor zijn 1190e IMP- wiellader ontwikkelde. Het basisidee bestaat erin dat de bestuurder van de kniklader voor repetitieve handelingen niet steeds op en af zijn machine moet klauteren om de wiellader enkele meters te verplaatsen. Hij kan dit nu doen door op een afstandsbediening een drukknop in te houden. Zolang de knop wordt ingedrukt, verplaatst de machine zich voorwaarts aan een gereduceerde snelheid. Een virtuele veiligheidszone is rond de machine afgebakend om de bestuurder of andere omstaanders niet aan te rijden.

Autonome laadrobot

Wie nog een stapje verder wil gaan dan voornoemde laadoplossing, kan misschien terecht bij de Loadix- ‘laadrobot’ van de start-up Manurob. Deze is ontwikkeld om het repetitief herhalen van het laden van organisch materiaal van plaats A naar plaats B op te vangen. Daarmee zou deze autonoom werkende robot zich ideaal lenen om biogasinstallaties te vullen. Uiteraard zijn ook ander toepassingen mogelijk, zoals voer aanschuiven, het erf vegen of vee voederen. Via rtk-gps worden de te rijden routes op het erf bepaald met een nauwkeurigheid van 2 cm. De robot kan zelfstandig zijn uitrustingsstukken (schepbakken ofzo) wisselen.

Lees het volledige verhaal op www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend