De firma Vandaele uit Oostrozebeke, met een tweede vestiging in Ciney (Vandaco) is al jarenlang een trouwe exposant tijdens de Beurs van Libramont. Daarnaast demonstreren ze steevast tijdens de bosbouwdagen Demo Forest. We vroegen de fabrikant onder meer naar zijn engagement voor de beurs.
We hadden een gesprek met Jo De Brauwer, eigenaar en managing director van Vandaele Konstruktie NV. Ook Bernard Baert, commercieel verantwoordelijke, nam deel aan het gesprek.
Vandaele en Libramont, een geslaagd huwelijk
Jo De Brauwer noemt de aanwezigheid op Libramont een geslaagd huwelijk tussen beide partners. “Vandaele was er destijds snel bij als exposant toen het beursterrein gevoelig werd uitgebreid met een nieuwe zone. Sinds 2003 zijn we een trouwe deelnemer in Libramont met een vaste stek waar de bezoeker onze stand kan terugvinden, centraal tegenover de ring van de Mecanic Show langsheen de Rue des Aubépines.”
Deelnemen aan de demonstratiedagen in het bos doet de firma met plezier. Ze geven aan dat het er een supersfeer is in het bos. “Het is speciaal, met bezoekers die relaxed zijn.”
Maatwerk is nog steeds mogelijk
Bernard Baert geeft aan dat niet tegenstaande de firma groot is geworden met maatwerk, dat nu veel minder mogelijk is voor constructeurs, omwille van de regeldrift door de wetgever. “Een kleinigheid aanpassen aan de machine kan verstrekkende gevolgen hebben. Een machine langer, korter, breder, op een ander punt laten scharnieren… kan in principe allemaal uitgevoerd worden in onze werkplaats. Het vergt echter een veelvoud aan uren op kantoor om in regel te zijn met lastenboeken, risico-analyses, handleiding, voorafgaand studiewerk… Welke klant wil deze kost betalen? Het makkelijkst is eigenlijk de kleur aanpassen (lacht). Is de aanpassing of het maatwerk binnen de lijnen van de Europese wet, dan overwegen we dat duidelijk wel! Als constructeur word je wel beknot in je creativiteit én je krijgt er controles op. Dus we volgen de regels en doen nog wel graag maatwerk waar het kan.”
Bernard geeft ook aan dat er vroeger meer uitgesproken periodes doorheen het jaar waren waarin er meer interesse was in een bepaalde productgroep, zoals bij sneeuwval of storm. “Pakweg 15 jaar terug als het gesneeuwd had, was enkele dagen later de voorraad sneeuwschuiven uitverkocht. Had het gestormd, dan kon je de stock houtversnipperaars boven halen. Nu kan je het nog eens meemaken bij de winterdienst, maar het wordt minder en minder. Maar hoeveel zware winterdagen zijn er nog… “
Visionair met onkruidborstel
Jo De Brauwer erkent dat de stichter van de firma, Roland Vandaele, destijds een visionair was; zeker gezien de onkruidborstel die hij ruim 30 jaar terug ontwikkelde. Vandaag kennen we dit ontwerp nog steeds. Toen was er nog geen druk op chemische onkruidbestrijding door openbare besturen, vandaag wel.
Bernard Baert denkt dat misschien wel 3 op de 4 gemeentes in België over een onkruidborstel beschikt die in hun atelier gemaakt is. “De constructie is onverslijtbaar, de borstelharen op zich slijten uiteraard naargelang er geborsteld wordt.”
Lees het volledige interview via deze link: https://www.landbouwleven.be/20140/article/2024-07-29/machines-van-100-belgische-makelij-voor-groenbeheer