Info

Libramont – Mecanic Show 2024: welke innovaties showen in de ring?

De jury van de Mecanic Show selecteerde voor de komende editie maar liefst 20 machines.

Baanbrekende technologieën, respect voor het milieu, meer comfort en veiligheid voor de gebruiker en een betere kwaliteit van het werk zijn allemaal selectiecriteria waardoor deze geselecteerde machines zich konden onderscheiden in de ogen van de juryleden.

Bridgestone VX-R

Bridgestone VX-R Bridgestone heeft zichzelf ambitieuze milieudoelstellingen gesteld, met de integratie van 40% recycleerbare en duurzame materialen in zijn banden in 2030, en zelfs 100% in 2050. Deze ontwikkeling is al aan de gang met de VX-R Tractor-band waarin een aanzienlijk deel uit petrochemische producten is vervangen door een nieuw, intern ontwikkeld mengsel op basis van plantaardige oliën. De milieuprestaties van deze band beperken zich niet alleen tot de samenstelling ervan.

Bridgestone heeft deze band volledig opnieuw ontworpen: een nieuw gepatenteerd ontwerp van de nokken, een breder loopvlak… zijn allemaal elementen die de ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd de prestaties verhogen. Dit dankzij een grotere efficiëntie, een lager brandstofverbruik en langere levensduur van zowel banden als mechanica.

Monarch MK-V

De Monarch MK-V-tractor komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten naar Europa. Door de nieuwste technologieën op het gebied van elektrificatie, autonomie en intelligentie te combineren, brengt Monarch een revolutie teweeg in de wereld van landbouwtrekkers. De MK-V ontwikkelt 70 pk, is 100% elektrisch en heeft een batterij die 14 uur autonomie biedt en volledig oplaadbaar is in 6 uur. De Monarch MK-V heeft een nieuwe optie, zijnde de chauffeur.

Hoewel hij net als elke andere tractor manueel kan worden bestuurd, kan de Monarch ook volledig autonoom werken. Het is zelfs mogelijk om van het besturen van een tractor over te gaan naar het beheren van een vloot van meerdere autonome tractoren. Ten slotte is het een volledig verbonden tractor dankzij de WingspanAI-applicatie, een platform voor gegevensverzameling en -verwerking.

Fendt ErgoSteer

Met de Fendt ErgoSteer-voorziening kan de tractor worden bestuurd via een stuurjoystick, die tevens een schakelaar bevat om de rijrichting te veranderen. Met dit systeem kan de bestuurder het voertuig volledig van links naar rechts sturen met een simpele beweging van de pols, terwijl hij rechtop zit. Dit vermindert de belasting op het lichaam van de chauffeur en zorgt voor een verhoging van zijn comfort.

ErgoSteer zorgt ook voor grotere nauwkeurigheid en voor tijdsbesparing. Afhankelijk van de gekozen modus kan de tractor in een rechte lijn rijden of juist in een bepaalde hoek rijden wanneer de joystick wordt losgelaten. Het systeem kan achteraf worden gemonteerd op de tractoren van het merk uit de serie 500 tot 1000 Vario.

John Deere AutoPath Boundaries

Het geleidingssysteem van John Deere beschikt over de nieuwe AutoPath Boundaries-functionaliteit. Hiermee worden automatisch de geleidingslijnen vastgelegd voor machines die volgen na de zaaimachine. Dankzij een tweede gps-ontvanger die op de zaaimachine is geplaatst, naast degene die al op de trekker aanwezig is, kan het systeem de exacte positie van iedere gewasrij bepalen.

Uit deze gegevens die bewaard zijn in het John Deere Operations Center kan het precisielandbouwsysteem zelf toekomstige geleidingslijnen genereren voor andere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een schoffel, een kunstmeststrooier, veldspuit of oogstmachine.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/20128/article/2024-07-23/libramont-mecanic-show-2024-welke-innovaties-showen-de-ring

Nicolas Higuet (voorzitter van het selectiecomité)

De Mecanic Show gaat door op vrijdag 26 juli, zaterdag 27 en zondag 28 juli om 13.30 uur, en op maandag 29 juli om 11.45 uur in de Grote Ring. Op maandag ontvangen de bedrijven hun diploma.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend