Op maandag 16 juni 2025 werd de vernieuwde IPM-checklist officieel voorgesteld, in combinatie met de lancering van de Vegaplan Standaard 5.1. Intussen worden ook alle audits uitgevoerd op basis van de nieuwe versie van de Vegaplan Standaard.
De nieuwe checklist is alvast raadpleegbaar op de website van Vegaplan en kan ingevuld worden in het producentenportaal.
Het is belangrijk om mee te geven dat de regelgeving rond spuittechniek sterk verschilt per Europees land. Wie ook percelen bespuit in bijvoorbeeld Wallonië, Nederland of Frankrijk, moet telkens voldoen aan de geldende wetgeving op het grondgebied van het perceel zelf. Dit betekent dat een techniek die in Nederland erkend is voor drift-reductie, in Vlaanderen mogelijk niet aanvaard wordt en omgekeerd.
Deze verschillen leiden in de praktijk tot complexe toepassingen en vragen om een goede kennis van de lokale regels en erkenningen. In dit artikel verduidelijken we de Vlaamse regelgeving.
Belangrijkste doelstellingen
De IPM-checklist legt duidelijke verplichtingen op. Voor landbouwers betekent dit dat alle maatregelen van Niveau I verplicht zijn (100%), 70% van de maatregelen uit Niveau II moet behaald worden en maatregelen niveau III zijn een aanbeveling. Tabel 1 geeft de wijzigingen weer op het gebied van spuittechniek die van kracht zullen worden op 1 januari 2026.
Vanaf 1 januari 2026 moeten landbouwers een drift-reductie van 90% behalen bij het spuiten. Om hieraan te voldoen, zijn er in Vlaanderen 2 mogelijkheden. Ofwel gebruik je 90% drifreducerende doppen of je gebruikt spuitdoppen van een lagere driftklasse en combineert dit met een driftreducerende techniek. Constructeurs hebben hiervoor intussen een breed aanbod aan technische oplossingen. Het PCLT geeft in dit artikel een overzicht van de mogelijkheden.
90% driftreducerende doppen
Het gebruik van erkende driftreducerende spuitdoppen is de eenvoudigste manier om aan de wetgeving te voldoen. De officiële lijst met erkende doppen wordt beheerd door het ILVO en is te raadplegen op https://fytoweb.be. Deze doppen produceren grovere druppels, die minder snel wegdrijven met de wind. Gezien de beperkte erkenningen blijven er in de praktijk slechts enkele keuzemogelijkheden over. De meeste gebruikers opteren voor een dopkaliber 03 tot 04, die een afgifte geven van 250 tot 400 l/ha.
Vorig jaar werd er nog een update van erkende spuitdoppen gepubliceerd. Uit de recentste lijsten blijkt dat de volgende types het meest geschikt zijn: Lechler ID3 120 vanaf dopkaliber 03, Teejet TTI 60 vanaf dopkaliber 03 en Agrotop XL vanaf dopkaliber 04. Alle andere dopmerken en soorten starten echter vanaf dopkaliber 05 (meer dan 450 l/ha). De TTI60 Teejet maakt gebruik van de Twin-technologie om beter in het gewas te dringen. Een doorstroomsysteem, dat op de meer recente spuittoestellen is voorzien, is aanbevolen voor deze spuitdop. De TTI60 is ook conform voor pulserend spuiten (PWM-techniek), bij een druk van 2 tot 5 bar.
Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/22821/article/2025-07-05/ipm-2026-versnelt-de-evolutie-van-de-spuittechniek