Info

Interpom Innovation Tour toont innovaties

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (waarvan een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Meerwaarde en verduurzaming

De geselecteerde innovaties moeten een duidelijke meerwaarde betekenen voor de gebruiker en voor de verdere verduurzaming en professionalisering van de aardappelbranche.

We beperken ons in dit artikel tot de categorie ‘teelt en techniek’.

AVR Spirit 7200

Nu chemische loofdoding meer en meer verboden wordt, en mechanisch loofklappen aan de orde is, was één van de uitdagingen hoe om te gaan met deze omstandigheden op een loofmat-aardappelrooimachine. De Spirit 7200 van AVR speelt hierop in door de integratie van een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langsegelband.

Kloppenburg Machinebouw

De mechanische looftrekker van Kloppenburg heeft technisch door de jaren heen vele verbeteringen ondergaan, wat voor het werk belangrijke voordelen heeft. De laatste ontwikkeling vorig jaar was een geheel vernieuwde trekkast waar men de trekspanning beter en constanter kan regelen.

Dewulf Configurator

Dankzij deze nieuwe, online configurator kan de klant zich nog beter oriënteren en informeren binnen het Dewulf-gamma. Verschillende keuzeopties worden op een heel eenvoudige manier uitgelegd, zodat hij de juiste keuze kan maken voor zijn specifieke omstandigheden.

RH3S Optimizer

De Optimizer is een bodemsensorsysteem waarmee de afgifte van werktuigen in realtime kan worden bepaald. Het systeem bepaalt tijdens de werkgang contactloos het bodemtype of een bodemeigenschap, bv. klei. Vervolgens berekent het systeem de afgifte. Het systeem is geschikt voor variabel planten en bemesten. Het is een toepassing voor precisielandbouw die taakkaarten overbodig maakt.

Vegniek DiscMaster

Belangrijk bij het looftrekken is om de stevigheid van de rug intact te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de ruggen niet gaan uitzakken bij een stevige regenbui. Met aandacht voor deze punten is Vegniek een nieuw principe op het gebied van looftrekken gaan ontwikkelen. Het loof wordt geklemd tussen 2 hydraulisch aangedreven spaakwielen met daartussen rubberen schijven. Om de rug intact te houden en om de aardappelen in de rug te houden zijn aan de trekelementen glijsloffen gemonteerd.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/12322/article/2021-11-18/innovation-tour-toont-innovaties-doorheen-de-hele-aardappelketen

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend