Info

Intelligente mechanisatie voor de onkruidbestrijding van de toekomst

Tot maar liefst 80 % minder gewasbescherming (in de 2de spuitgang) én dezelfde opbrengst? Via 5G en artificiële intelligentie kan in realtime (direct) aan plaatsspecifieke onkruidbestrijding worden gedaan. Voor deze hoogtechnologische ontwikkeling op weg naar een verdere verduurzaming van de landbouw werken ILVO, UGent, IMEC, Proximus, Robovision, Exobotic, Flanders’Food en het Innovatiesteunpunt samen.

Voor de eerste keer demonstreerden de onderzoekspartners de hoogtechnologische techniek afgelopen voorjaar op een maïsakker van ILVO in Merelbeke.

Technisch hoogstandje

Het ging hier om een demo in proefomstandigheden. Maar de toepassing kan – misschien niet morgen maar wel overmorgen – ingezet worden in Vlaanderen.

Tijdens de demo vloog een drone zonder piloot met een hightech camera over het veld en stuurde de beelden direct door via een 5G-antenne naar de cloud. Getrainde algoritmes detecteerden op die beelden onmiddellijk de onkruidposities op het maïsveld.

Minder gewasbescherming

Die informatie werd omgezet in een digitale spuitkaart voor een slim spuittoestel met individueel afstelbare doppen. Die spuitmachine ontvangt de taakkaart weer in real time (direct) via de cloud en kon onmiddellijk starten met de GSP-gestuurde werkgang. Alleen de zones met onkruid kregen een behandeling, de rest van het maïsveld werd ongemoeid gelaten. Zo kan tijdens de 2de spuitbeurt 80 % minder sproeistoffen worden gebruikt, terwijl de maïsopbrengst dezelfde blijft.

Duurzame landbouw

Deze hoogtechnologische techniek (inzet van de automatische drone, hyperspectrale camera’s en de innovatieve toepassing via 5G) komt onder meer tegemoet aan kenmerken van een meer duurzame landbouw en voedselproductie.

Alles past ook perfect in de ambities van de Europese Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie waar onder meer de helft minder gewasbeschermingsmiddelen worden vooropgesteld. Met technologische, datagedreven antwoorden onder de noemer ‘precisielandbouw’ valt volgens onderzoekers en landbouwers vooruitgang te boeken in die doelstelling.

Het volledige verhaal kan u lezen via volgende link: https://www.landbouwleven.be/11218/article/2021-06-24/automatische-drones-5g-en-artificiele-intelligentie-ingezet-voor-de?referer=%2Farchives%2Frecherche%3Fdatefilter%3Dlastyear%26sort%3Ddate%2Bdesc%26start%3D20%26word%3DIlvo

Lieven Vancoillie
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend