Info

Innovaties doorheen de aardappelketen worden zichtbaar door de Innovation Tour

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (onder wie ook een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom-beurs die zondag 27 november van start gaat een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Meerwaarde

De geselecteerde innovaties moeten een meerwaarde betekenen voor de gebruiker en voor de verdere verduurzaming en professionalisering van de aardappelbranche.

We beperken ons in dit artikel tot de categorie ‘teelt & techniek’. Innovaties met betrekking tot de verwerking, verpakking & handel en bewaring van aardappelen laten we hier even buiten beschouwing om het geheel overzichtelijk te houden.

Poten

Dewulf: Structural 4000 Smart-Float

Voortaan is de 4-rijige Miedema Structural-planter beschikbaar als Smart-Float. De bedoeling van deze combinatie bestaat erin om de grondbewerking voor de snarenbedpootmachine op een eenvoudigere manier in te richten dan met portaaldissel. Op een veel compactere ruimte kan je meer controle houden over de verdeling van het totale gewicht en de bodemdruk.

Oogsten

AVR: Clean & Go-bunker

Nieuw op de getrokken AVR Spirit 7200-rooier is dat hij vanaf nu in optie met de nieuwe Clean & Go-bunker kan uitgerust worden. Deze voorziet, naast de mogelijkheid om rijdend te lossen, extra reiniging in de vorm van een reinigingsrol tussen de bunkerbodem en de elevator. Ook de keuze voor een spijlenmat als elevatormat brengt extra zeefcapaciteit.

Grimme: Select 200

Grimme introduceert op zijn Select 200-bedieningsterminal met Active Steering een nieuwe functie. Hierdoor kan de rooier de trekker automatisch volgen tijdens het rooien, bij het manoeuvreren op de kopakker en ook op de weg.

Gewasbescherming

Amazone: Smart Sprayer UX

De Amazone UX 5201 SmartSprayer getrokken veldspuit heeft de integratie van Bosch-cameratechnologie en beeldverwerking met xarvio agronomische knowhow om een opmerkelijk gewasbeschermingssysteem te creëren. Met veldspecifieke drempels en de gelijktijdige toepassing van oppervlakte- en pleksgewijze toepassing in één werkgang kan het gebruik van herbiciden tot 70% worden verminderd.

Wifo-Anema: DSD-Z-300 Smart side shift

Speciaal voor schoffelmachines zonder eigen besturing heeft Wifo-Anema de DSD-Z-300 Smart side shift ontwikkeld. Deze beschikt over een camerabesturing waarmee het systeem planten van onkruid onderscheidt en zo automatisch tot op de centimeter van de plantrij schoffelt. De Smart Side-shift is te combineren met elk type en merk van bestaande schoffel.

Ontdek meer innovaties via volgende link: https://www.landbouwleven.be/15276/article/2022-11-21/innovaties-doorheen-de-aardappelketen-worden-zichtbaar-door-de-innovation-tour
Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend