Info

Fendt maakt stevigere graslandmachines

Fendt presenteerde voor de vakpers begin juni vernieuwing binnen zijn aanbod hooibouwmachines. Deze werktuigen worden nu heel wat robuuster uitgevoerd.

De hooibouwmachines van Fendt worden in de vroegere Fella-fabriek gemaakt. Fella was een zeer bekend merk in ons land. Het bedrijf bevindt zich in Feucht, in het zuiden van Duitsland. Zowel de machines als de bedrijfsgebouwen zijn volledig aangepast aan de hedendaagse eisen en daarom heeft de importeur, Agrimadis, de gelegenheid geboden om een voorstelling van de nieuwe constructies van maaiers en harken te bezoeken.

Het bedrijf voor de AGCO-periode

Fella was eind vorige eeuw vooral bekend voor zijn maaiers, schudders, harken en uitkuilers. Voordien heeft Fella echter ook nog kleine maaidorsers, opraapwagens en stalmestspreiders gemaakt. Het bedrijf te Feucht had een oppervlakte van 24 ha en er werkten meer dan 1.000 mensen. In 1994 werd er echter drastisch ingegrepen, omdat het niet meer goed ging en zo werd er 16 ha bedrijfsoppervlakte aan de stad verkocht en daalde het personeelsbestand naar 160 mensen.

In 2004 kwam Fella in handen van het Italiaanse Argo, om in 2007 eigendom te worden van AGCO. Na een eerste aanpassing van de Fella-machines werden deze ook verkocht onder de Massey Ferguson-kleuren. Na een grondige aanpassing om de hoge vermogens van de tractoren om te zetten, worden de machines sedert 2018 als Fendt-materiaal op de markt gebracht.

Nadruk op schijvenmaaiers

Hoewel Fendt ook trommelmaaiers bouwt, ligt de nadruk op schijvenmaaiers. Hier is een volledige nieuwe ontwikkeling gemaakt om machines te bouwen die zeer hoge vermogens kunnen verdragen om hoge prestaties te leveren. Zware testen zijn gebeurd door het zusterbedrijf Hesston in Amerika. Er bestaan 2 systemen van aandrijving, enerzijds de horizontale as met een haakse aandrijving per maaischijf, anderzijds de klassieke methode met een ganse reeks platliggende tandwielen.

De nieuwe maaibalk van Fendt wordt gevormd met extra grote tandwielen, en dit voor een rustige loop en ruime overbrenging door continu 3 tanden in grip. Daardoor kan met een smal tandwiel toch een groot vermogen overgedragen worden en blijft de maaibalk vrij plat.

Maaier met interface

De schijvenmaaiers kunnen in optie een gras-kneussysteem hebben, waarbij de intensiteit automatisch ingesteld wordt in functie van de zwaarte van de grassnede. Daardoor wordt de informatie over de stand van het gewas continu doorgegeven naar de tractor en verder naar de maaier. Een goede opbrengstkaart van het perceel is uiteraard noodzakelijk. Daarvoor werkt Fendt, volgens de keuze van de klant, samen met sensoren van Fritzmeyer of met satellietbeelden. De wisselde gewasstand binnen het perceel zal resulteren in een wisselde stand van de tegenkam van de roterende kneuzer.

Lees het volledige artikel en meer over de nieuwigheden via: https://www.landbouwleven.be/19998/article/2024-06-28/fendt-maakt-stevigere-graslandmachines

Maarten Huybrechts
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend