Info

Europese tractorverkoop daalde in 2023

In Europa werden er vorig jaar in totaal zo’n 211.700 verkopen van nieuwe tractoren geregistreerd. Dat meldt CEMA, de Europese federatie van landbouwmachineproducenten.

158.100 landbouwtractoren

CEMA baseert zich voor de cijfers over de tractorverkoop op data aangeleverd door nationale autoriteiten. Van de 211.700 nieuw verkochte tractoren denkt CEMA dat het om 158.100 landbouwtractoren gaat. 26.200 tractoren hebben een vermogen onder de 50 pk (37 kW) en 131.900 stuks hebben een motorvermogen van meer dan 50 pk (of meer dan 38 kW).

Dan is er nog een aanzienlijk aandeel in voornoemd cijfer van 211.700, dat bestaat uit een divers assortiment voertuigen, zoals quads, buggy’s, dienstvoertuigen, verreikers en andere voertuigen die soms ingeschreven worden als tractor en zo bijgerekend worden bij de registraties van nieuwe verkopen.

4,9 % minder dan in 2022

Vorig jaar lag de verkoop van nieuwe tractoren in Europa zo’n 4,9% lager ten opzichte van 2022. De verkoop lag hiermee lichtjes onder het vijfjarige gemiddelde. In de eerste jaarhelft of gedurende de eerste 6 maanden van 2023 lag de verkoop maar heel lichtjes lager dan in 2022. Pas in de tweede jaarhelft van 2023 werd de gedaalde verkoop echt gemerkt. Van juli tot december 2023 lag de verkoop zo’n 10 % lager dan in dezelfde periode in 2022.

Een van de redenen waarom de verkoop van nieuwe landbouwtractoren in de eerste jaarhelft van 2023 goed standhield, is dat fabrikanten bezig waren met het inhalen van de orderachterstand die in 2021 en 2022 was opgebouwd.

Halverwege vorig jaar draaide de toeleveringsketen richting tractorfabrikanten grotendeels op een terug normaal niveau. De geregistreerde verkoop van nieuwe tractoren gaf vanaf dan een betere indicatie van de daadwerkelijke marktvraag.

Dalende landbouwprijzen, stijgende inputkosten

Zoals steeds is de vraag naar tractoren en andere landbouwmachines nauw verbonden met het inkomen van de landbouwer. Landbouwers in vele delen van Europa werden het voorbije jaar ook getroffen door ongunstige weersomstandigheden. In combinatie met dalende landbouwgrondstoffenprijzen en hoge inputkosten betekent dit dat landbouwinkomens onder druk komen te staan. Dit alles heeft volgens CEMA onvermijdelijk gevolgen voor de investeringsbereidheid in tractoren en machines bij boeren.

Meer tractoren verkocht aan de top van het vermogensbereik

Hoewel er in 2023 minder nieuwe tractorverkopen zijn geregistreerd, geldt dat niet voor iedere vermogenscategorie. Zodra de vermogensgrens van ongeveer 175 pk (132 kW) in beeld komt, wordt er een groei in verkoop genoteerd. Jaar na jaar stijgt de verkoop van tractoren met groter vermogen, terwijl de verkoop van tractoren met het vermogenssegment van 80 tot 175 pk daalde. Toch is dit laatste segment nog heel belangrijk en vormen ze bijna de helft van de markt van nieuw verkochte tractoren.

Lees meer via: www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend