Info, Nieuws

Elektrische wiellader is heel degelijk, compact en handig in gebruik

Voor ons themanummer ‘Mechanisatie op erfniveau’ gebracht in Landbouwleven 3282 van 4 februari 2021 gingen we langs bij de West-Vlaamse Frank Lambert uit Zevekote. Twee jaar terug nam hij de eerste Kramer elektrische wiellader in gebruik op zijn bedrijf.

Enthousiast

Nu klinkt Frank nog enthousiaster dan bij de ingebruikname: “Ik ben heel tevreden dat ik toen de stap zette. Dit is de ideale oplossing op mijn bedrijf. Ik kan er mijn groene energie kwijt. Daarnaast is hij compact en heel handig. Ook de kracht en de autonomie zijn goed. Onderhoud is niet vereist en er zijn geen mankementen tot nu toe te melden.”

Keuze voor elektrisch

De prijs voor de aankoop van deze wiellader van Kramer is haast vergelijkbaar met een gangbare tegenhanger met een dieselmotor. Daarbovenop is 30 % VLIF-subsidie mogelijk. Deze Kramer Lader (KL25) is een 4 ton-machine met een hefvermogen van 2.500 kg. Dit hefvermogen ligt aan de hoge kant voor een machine van 4 ton, maar dat komt onder meer omdat de achteras zwaar belast is met de batterijen.

Aandrijving en hydrauliek

De Kramer e-versie heeft 2 elektrische motoren. De ene motor doet dienst als rij-aandrijving, de andere staat in voor de hydrauliek. De wielen worden door de al bestaande mechanische assen aangedreven. Zowel de dieselmotor als de transmissie worden vervangen door een elektronische motor van 15 kW. Dit lijkt weinig, maar de energieverslindende hydrostatische aandrijving kan immers worden weggelaten.

Autonomie batterij

Bij normaal gebruik kan de wiellader 4 à 5 uur werken zonder bijtanken. Het energieverbruik komt zo gemiddeld op 10 kW per uur. “Dat financiële gevolg is voor ons natuurlijk een groot voordeel. Als je alles uitrekent, dan rij ik bijna gratis. Het kost in het rijden zelf niet eens de helft van wat het gebruik met een dieselmotor zou kosten. Deze elektrische wiellader is ideaal voor ons kleiner bedrijf”, aldus nog Frank Lambert.

Lieven Vancoillie

Lees het volledige verhaal van Frank Lambert via deze link: https://www.landbouwleven.be/10110/article/2021-02-04/frank-lambertelektrische-wiellader-heel-degelijk-compact-en-handig-gebruik

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend