Info

Claas laat vernieuwde tractorfabriek zien

Claas heeft zijn tractorenfabriek in Le Mans (Frankrijk) de voorbije jaren fors vernieuwd. De start hiervan werd in 2017 gegeven. De vernieuwing is ondertussen afgerond.

2018-2022

De meest ingrijpende vernieuwingswerken vonden plaats van 2018 tot 2022. In 2022 werd nog een nieuw opleidingscentrum geopend en een jaar later werd de productielijn van de cabines vernieuwd. Vorig jaar opende ‘Claas Le Hub’ een kantoorgebouw waar ontwikkelingsteams samenkomen om aan nieuwe projecten te werken. in 2024 werd er ook een nieuw geautomatiseerd magazijn van 20 m hoog voor ‘kleine’ onderdelen in gebruik genomen, vlak naast de hal waar de tractoren worden geassembleerd.

Open ruimte

Wat ons als eerste opvalt bij het binnenkomen van de fabriek, is de enorme open ruimte, die bijzonder proper en goed georganiseerd is. Je kan er haast van de ene kant van de fabriek naar de andere kijken. De fabriek zelf beslaat zo’n 7 ha bebouwde oppervlakte op een terrein van 21 ha. Door de netheid, frisse inrichting met heldere kleuren, ledverlichting en uitgekiende georganiseerde werkomgeving is het er aangenaam vertoeven. De werkomstandigheden voor het personeel waren voor Claas een van de prioriteiten bij de vernieuwing. Ze willen een aantrekkelijke werkgever zijn, want de vraag naar personeel is groot in de regio. Daarom vormden ze de fabriek om naar ‘de fabriek van de toekomst’. Er zijn rond de 1.100 medewerkers in Le Mans, waarvan zo’n 18% vrouwen. In heel Frankrijk telt Claas ongeveer 2.200 werknemers.

Fabriek van de toekomst

Momenteel wordt er gewerkt met één dagploeg die ’s morgens tijdig start en zo ook in de namiddag mooi op tijd gedaan heeft, zodat er tijd is voor het familieleven van de medewerkers. Bij het personeelsbeheer komt een soort ‘autocontrolefunctie’ kijken om de kwaliteit te waarborgen. Er heerst ook het principe tijdens de montage ‘dat het van de eerste keer goed moet zijn’.

In de fabriek van Le Mans is er 1 productielijn waar alle modellen, zo’n 60-tal van 75 tot 445 pk, door elkaar worden gebouwd volgens het Lean-principe. Iedere tractor wordt op bestelling gebouwd. Met 1 dagploeg worden er tot 60 tractoren per dag gebouwd, afhankelijk van de vraag. Zo kan de fabriek makkelijk een jaarproductie van 10.000 tractoren en meer halen. Door in een shiftensysteem te gaan werken, kan dit desgewenst nog opgeschaald worden. Zo’n 75% van de gebouwde tractoren wordt geëxporteerd naar alle continenten. De Arion 660 is momenteel het model waarvan de meeste aantallen worden geproduceerd.

Opbouwen rond AGV

De tractorproductie start met een motorblok waar een versnellingsbak met achteras aan wordt gezet. Vervolgens komt de vooras en wordt het geheel verder opgebouwd. Dit hangt niet aan een ketting, maar rust op AGV’s. Deze afkorting staat voor automatisch geleide voertuigen, een soort robotjes die de tractor dragen en automatisch verder rijden in de fabriek dankzij een geleidingssysteem in de vloer.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/21968/article/2025-03-17/claas-laat-vernieuwde-tractorfabriek-zien

Tim Decoster

Previous Article

Send this to a friend