Info

Claas bouwde al meer dan 500.000 maaidorsers

Midden juni 2024 vierde Claas een bijzondere mijlpaal, namelijk het feit dat ze meer dan een half miljoen maaidorsers bouwden sinds 1936. Deze gebeurtenis wordt gevierd met speciale verjaardagsversies van de Lexion, Trion, Evion en Dominator-maaidorserseries.

Claas is reeds decennialang gangmaker inzake maaidorserontwikkeling. Het startte allemaal in 1936 op de moederlocatie van Claas in het Duitse Harsewinkel. Het familiebedrijf ontwikkelde de graanoogsttechniek verder, vanuit de maaier-dorser-binder (MDB). De grote doorbraak kwam er echter in 1946 met de Super-series.

Van getrokken naar zelfrijdend

De stap naar een zelfrijdende maaidorser werd in 1953 gezet met de Hercules, later SF genoemd. Vervolgens werden er in 1961 nieuwe standaarden gezet met de Matador Gigant, die over een messenbalk van 6 m kon beschikken. In de jaren 60 werden er nog mijlpalen gecreëerd met de ontwikkeling van de volgende maaidorserseries: Senator, Comet, Cosmos, Corsar, Mercator, Protector en Compact.

Een nieuw tijdperk werd aangevat met de presentatie van de Dominator-serie in 1972, een maaidorser die nu, meer dan 50 jaar later, nog steeds leverbaar is. Claas bevestigde zijn Europese leidersplaats vooral met de komst van de Dominator 6 – en Dominator 8 – reeksen, maar ook met de introductie van nieuwe innovatieve technieken, zoals 3D cleaning, Auto Contour-maaibordgeleiding en de Mega-dorstrommel.

Nieuwe mijlpaal met Lexion-serie

Tijdens Agritechnica van 1995 realiseerde Claas een nieuwe mijlpaal in zijn geschiedenis met de voorstelling van de Lexion 480-dorser met het APS hybride dorsprincipe. Het was toen niet alleen de blikvanger van de beurs, maar deze ontwikkeling zette ook nieuwe standaarden op het vlak van prestaties, comfort en toegepaste technologie. De eerste stappen richting precisielandbouw werden gezet.

In 1997 werd voor het eerst het Terra Trac-rupsonderstel onder de Lexion getoond, waarmee bodemverdichting verder tegengegaan kan worden.

Meer machine-intelligentie dankzij Cemos

Een grote stap inzake machine-intelligentie werd gezet in 2013, toen de Cemos-technologie werd geïntroduceerd om de afstellingen van de dorsmachine te automatiseren. Deze innovatie kreeg meerdere internationale awards. Dit assistentiesysteem voor bestuurders wordt continu verder ontwikkeld en uitgebreid met ander mogelijkheden, zowel op de dorser als op het graanmaaibord.

Verjaardagsmodellen

Om de mijlpaal van meer dan 500.000 geproduceerde maaidorsers te vieren, brengt Claas enkele ‘verjaardagsmodellen’ uit van de Lexion-, Trion-, Evion- en Dominator-serie. In deze speciale lay-out zullen ze de komende tijd ook op (inter)nationale beurzen en demonstraties te zien zijn.

Het ontwerp van de verjaardagsmodellen is een homage aan de maaidorsergeschiedenis van Claas.

Lees het volledige artikel via www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend