Info

Amazone toont nieuwste landbouwtechnieken

Amazone hield recent bezoekdagen in het veld nabij zijn moederlocatie in het Duitse Hasbergen om hun nieuwste machines en technieken in het veld te demonstreren aan invoerders, dealers, eindklanten en vakpers.

In discussie gaan

Het opzet was om niet enkel de nieuwste machine te laten zien, maar ook welke nieuwe landbouwtechnieken mogelijk zijn en om erover in discussie te gaan met praktijkmensen. Amazone is meer bepaald bezig met het onderzoeken van andere rijafstanden in maïs en granen. Op deze wijze kan de onkruidbestrijding tussen gewasrijen mechanisch aangepakt worden en in de rij valt dan nog de hulp in te roepen van de chemie door een gerichte band of een rijbespuiting. Finaal valt natuurlijk af te wachten wat het teeltsaldo is. Er dient immers niet enkel gekeken te worden naar de eindopbrengst, maar ook naar inputkosten.

Zaaitechniek

Met de Cirrus 6003-2CC liet Amazone een getrokken zaaicombinatie van 6m breed zien, waarbij de zaaibedbereiding gebeurt door schijven. Belangrijker is de zaaitechniek die getoond werd. Enerzijds was de zaadtank in 2 delen verdeeld om bijvoorbeeld 2 zaadsoorten te zaaien of om te gebruiken als zaadtank en meststoffentank en dit naar wens van de gebruiker. Achteraan de zaaicombinatie was er nog een GreenDrill 501- zaaimachine gemonteerd die bijvoorbeeld een tussenvrucht zaait.

De technologie maakt het mogelijk om 3 verschillende toepassingskaarten tegelijk af te spelen: een voor het zaaien zelf, een tweede om meststoffen te verdelen en een derde voor de aansturing van de GreenDrill.

Schmotzer

Bij Amazone geloven ze in de toekomst van veldspuiten voor gewasbescherming. Ze geven wel toe dat er in de toekomst misschien minder gespoten wordt, minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en minder vollevelds. Ook hier weet de fabrikant op in te spelen. Enkele jaren terug nam het Schmotzer over, dat ondertussen een volwaardige dochteronderneming is, die autonoom werkt en toch 100% in eigendom is.

De combinatie van een Amazone- frontspuittank met achteraan een Schmotzer Venterra 2K schoffel werd ons getoond. Deze combinatie maakt het mogelijk om tussen rijen maïs of bieten mechanisch te schoffelen om het onkruid te bestrijden en om in de rij een chemische bespuiting uit te voeren. Naast schoffels zijn er ook per rij 2 gewasbeschermingsschijven.

Camera’s

De Schmotzer-schoffel werd mede aangestuurd via camera’s van Claas en een side shift in de trekkerlift. De fabrikant geeft aan dat het belangrijker is om gewassen met RTK-gps precisie te zaaien dan om te schoffelen. Bij het schoffelen helpen gewascamera’s om nauwkeurig te werken. Gps-technologie kan ook gebruikt worden voor sectiecontrole, waarbij schoffelelementen automatisch aan of afgezet worden door middel van een hydraulische cilinder.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/13982/article/2022-06-03/amazone-toont-nieuwste-landbouwtechnieken

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend