Info

Altijd fierheid in (loon)werk gestoken

Roger en Liliane Raymaekers uit Willebringen (Boutersem) nabij Tienen stopten vorig jaar, enkele jaren na de pensioengerechtigde leeftijd, definitief met het loonwerk dat ze de laatste jaren reeds hadden afgebouwd. Eerder stopten ze al met het houden van varkens. Naast het constant investeren in machines, is er nog een andere constante bij het koppel merkbaar: de fierheid en kwaliteit die ze in hun werk staken.

Overname van vader

Roger Raymaekers is zoon en kleinzoon van een loonwerker. Drie generaties lang is er dus aan loonwerk gedaan. In 1964 had Rogers vader 3 dorsmolens waarmee ze rondtrokken. Roger kan moeilijk zeggen wanneer hij als loonwerker begon, als kind hielp hij immers altijd al vader mee.

Roger blikt duidelijk tevreden terug op zijn Claas-maaidorsers. Hij kon er proper dorswerk mee verrichten. “Het geoogst graan kon je terug als zaaigraan gebruiken, zo zuiver werk dat hij afleverde.”

Bieten

Het dorsen en persen van granen vormde de hoofdzaak van het loonbedrijf, daarna kwam de activiteit in de suikerbieten. Roger beschikte begin jaren 70 al over een bietenzaaimachine, maar niet over een rooier. In die activiteit werd in 1980 voor het eerst stevig geïnvesteerd.

Het rooien van suikerbieten ging door tot en met het seizoen 2013. Eigenlijk werd de activiteit gestopt omdat aan de machine stevige investeringen moesten gebeuren. Roger, die zijn pensioen begon te ruiken, zag dat niet meer zitten en de overnameprijs was interessant.

Pensioen en opvolging

Roger heeft geen begeleiding gehad om zijn pensioen voor te bereiden. Hij rekende het allemaal zelf uit. De formule om geleidelijk aan te minderen met werken bleek succesvol.

Het koppel heeft één dochter die het loonbedrijf niet verder zet. Jens Vandenbempt, zoon van een vroegere chauffeur Jan, heeft Roger zijn laatste pikdorser gekocht om het loonwerk in de streek verder te zetten.

Geleidelijk aan zijn de machines verdwenen, enkelen zijn er nog waarmee Roger een klein beetje eigen land bewerkt. Prachtige herinneringen aan het loonwerk, machines, klanten en chauffeurs blijven.

Tim Decoster

Wie het volledige verhaal van Roger en Liliane wil lezen kan dit via deze link: https://www.landbouwleven.be/11477/article/2021-08-08/altijd-fierheid-loonwerk-gestoken

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend