Info

Regen deert Hollandse buitenbeurs niet

Regen en hagel weerhouden de agrarische sector van Nederland niet om naar AgroTechniek Holland te komen. Dit is een van de conclusies van editie 2024. Een andere conclusie kan zijn dat elektrificatie en autonomisering kansen bieden, maar nog niet voor iedereen zijn weggelegd of noodzakelijk zijn. Grote noviteiten ontbraken.

AgroTechniek Holland (ATH) is de grootste mechanisatiebeurs in Nederland. Hij werd voor de tweede keer gecombineerd met GroenTechniek Holland (GTH). De beurzen worden georganiseerd door Fedecom Fairs, een dochter van branche-organisatie Fedecom. De beurs werd gehouden van 11 tot en met 14 september in Biddinghuizen, in de Flevopolder. Het terrein is een permanent evenemententerrein, met verharde looppaden.

Geen slechte stemming

Het begon op de eerste dag met forse hagel- en regenbuien. Dat zorgde niet voor lagere bezoekersaantallen of een slechte stemming. Het zorgde er wel voor dat de activiteiten op het boerenland tot een minimum beperkt waren, waardoor er gelegenheid was voor oriëntatie op de beurs. De buien zorgden er ook voor dat de standhouders die onderdak konden bieden over aanloop niet te klagen hadden tijdens de buien. Het gaf een goede aanleiding voor een gesprek.

De overige 3 beursdagen verliepen onder welhaast ideale omstandigheden. Dat zorgde wellicht ook voor de goede stemming onder bezoekers en standhouders. Want de resultaten en vooruitzichten voor akkerbouw en veehouderij zijn niet bepaald gunstig. Hierdoor is de handel niet bepaald florissant te noemen. Toch ging het beursbezoek niet gepaard met chagrijn. En leed het bezoekersaantal niet onder de vooruitzichten. Volgens het persbericht van de organisatie trokken maar liefst 55.000 bezoekers naar Biddinghuizen, om zich van de ontwikkelingen in de mechanisatie op de hoogte te stellen. Op de beurs waren alle toonaangevende merken binnen de Nederlandse mechanisatiesector. Behalve de fabrikanten van machines voor de aardappelteelt. Die waren actief op Potato Europe, dat tegelijkertijd in Frankrijk werd gehouden. Of ze sparen hun nieuws voor de komende Interpom in Kortrijk.

Bronzen Sikkel

De innovatieprijs van ATH, de Bronzen Sikkel, was dit jaar voor New Holland. Het prijs winnende IntelliSense systeem zorgt er onder meer met een Lidar camera op de trekker voor dat de rijsnelheid van de trekker continu wordt aangepast aan het gewas, om een zo hoog mogelijke capaciteit te bereiken.

Ook GTH kent een innovatie award, net als de Bronzen Sikkel bepaald door een deskundige jury. Het Gouden Klavertje Vier werd dit jaar in de wacht gesleept door Wim van Breda, voor de MowHawk module op een bermmaaier. Deze module geeft inzicht in de biodiversiteit en de toestand van de begroeiing in de wegberm.

Divers tractornieuws

Mechan Groep wil het aanbod van elektrische trekkers niet af laten hangen van alleen Fendt. Het wil ook Massey Ferguson aan kunnen bieden. Aangezien AGCO daarin vooralsnog niet voorziet, heeft Mechan Groep zelf een trekker laten ontwikkelen. Het zocht daarvoor samenwerking met de Nederlandse fabrikant Knegt. Deze bouwt al sinds 5 jaar Chinese Dongfeng dieseltrekkers om naar elektrische aandrijving. Zowel de diesel als de elektrische versie worden onder de naam Knegt in Nederland aangeboden.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/20575/article/2024-09-19/regen-deert-hollandse-buitenbeurs-niet

Arend-Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend