Info

Dewulf ontwerpt nieuwe wortelrooier

Dewulf ontwikkelde een nieuwe getrokken klembandrooier voor wortels, de GK3. Opmerkelijk is dat het hier om een drierijige rooier gaat die volgens de fabrikant de oogstcapaciteit met 50% verhoogt ten opzichte van de bekende tweerijige rooiers. Toch is de GK3 voor transport minder dan 3 m breed.

Dankzij een uitgekiend design en compact ontwerp is Dewulf erin geslaagd om de machine voor wegtransport minder dan 3 m breed te maken. Daardoor is de GK3 niet onderhevig aan Europese homologatieregels. Opmerkelijk is dat de bestaande tweerijige rooier 3,3 m breed is.

Rijdend lossen en bewaren in kisten

De GK3 is een drierijige getrokken klembandrooier, ontworpen om te lossen tijdens het rooien. Deze is gebouwd om rechtstreeks in kisten te lossen voor wortelen die bestemd zijn voor een langdurige bewaring. Gebruikers die zo’n machine wensen, opteren dus niet voor een egelband. Deze is dan ook op de GK3 achterwege gelaten. Naast wortelen kan de rooier ook knoflook oogsten.

Door de veelzijdige en intuïtief regelbare reinigingsmogelijkheden kan te allen tijde de gewenste hoeveelheid grond mee met het product in de bewaarkist getransporteerd worden. Dankzij de uitschuifbare as en de 3 individuele rooi-elementen met onafhankelijke scharen garandeert de GK3 maximale stabiliteit, zelfs bij hoge rijsnelheden.

Compacte capaciteitsmachine

Met een breedte van 3 m en een draaibare elevator voor wegtransport is de GK3 eenvoudig over de weg te vervoeren. Het is zo de eerste drierijige getrokken klembandrooier met volledige EU-typegoedkeuring voor deze afmetingen.

Dankzij de implementatie van een derde rooi-element binnen deze beperkte afmetingen, kan de GK3-rooier 50% meer capaciteit verwerken in vergelijking met een 3,3 m brede, tweerijige getrokken rooier, geeft Dewulf aan. Ze vullen aan dat deze nieuwe machine worteltelers helpt een antwoord te bieden op beperkende factoren, zoals steeds korter wordende seizoenen en minder beschikbaar personeel.

Klembandelementen met automatische sturing

De machine is standaard uitgerust met 14 m lange rooiriemen met supergripprofiel. De hydraulische aandrijving van de torpedo’s is aan de voor- en achterkant gemonteerd op lagers. Door het platte ontwerp kan het loof niet tot bij de motor komen. Daarnaast is het klembandelement standaard uitgerust met automatische sturing en dieptecontrole.

Het systeem voor dieptecontrole (ADC) per rij bestaat uit geïntegreerde, beschermde hoeksensoren die vanuit de cabine geregeld worden en die ervoor zorgen dat de ruggen of bedden perfect gevolgd worden.

Lees het uitgebreide artikel via: https://www.landbouwleven.be/20586/article/2024-09-23/dewulf-ontwerpt-nieuwe-wortelrooier

Dewulf/TD
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend