Info

Nieuwste technieken getoond om onkruid in ruggenteelten te bestrijden

De demomiddag ‘mechanische onkruidbestrijding in ruggenteelten’ bracht de nieuwste technieken in stelling voor een ruim en geïnteresseerd publiek. Het evenement werd georganiseerd door Inagro op 3 juli jongstleden.

Gewassen op ruggen zoals witloof en wortelen zijn uitdagend inzake onkruidbeheersing. In de gangbare teelt staan een aantal belangrijke herbiciden onder druk. In de biologische teelt leidt manueel wiedwerk tot een belangrijke kostenpost. Nieuwe technologie probeert hierop een antwoord te geven.

Op een demoveld van 2 ha organiseerde Inagro een demonamiddag mechanische onkruidbestrijding in witloof en wortelen. Het witloof werd gezaaid op rechte ruggen van 65 cm met dubbele rij. De wortelen werden gezaaid op schuine (aardappel)rug op band op 75 cm.

Voorafgaand aan de demo gebeurde geen enkele onkruidbestrijding. Een tiental constructeurs en machineverdelers waren aanwezig en brachten een totaalaanbod van wat vandaag op de markt is om op een niet-chemische manier het onkruid in fijne ruggenteelten te bestrijden.

Onkruidbrander kan ook in gangbaar teelt

De onkruidbrander wordt standaard gebruikt in de biologische teelt van witloof en wortelen. Meestal worden de ruggen op voorhand getrokken om onkruid te laten kiemen. Vlak voor zaai en vlak voor opkomst wordt gebrand. Alle groen dat boven staat, wordt verhit en sterft af. Specifiek voor witloof is dat ook na opkomst gebrand kan worden. Dit is mogelijk doordat de groeipunt van witloof diep in de grond zit.

Vanhoucke uit Moorslede demonsteerde de Tryfon Heavy. In de branderkast worden temperaturen tot 1.000°C bereikt.

Fijn schoffelwerk op de rug

Witloof en wortelen groeien in de beginfase eerder traag. De eerste schoffelbeurt is daarom zeer uitdagend. De jonge plantjes mogen niet worden bedekt door aarde. Soms is er ook korstvorming. Feldklasse uit Duitsland en Oliver uit Italië bouwden specifieke machines om in fijne bladgewassen (babyleaf, spinazie…) te schoffelen en hebben deze doorontwikkeld voor toepassing op de rug.

De Pacorel van Feldklasse heeft 2 volledig modulaire rotors per rug. De eerste rotor is opgebouwd uit ‘tandwielen’ en breekt de korst. De tweede rotor bestaat uit een hydraulisch aangedreven rolhak.

De Felbyco van Feldklasse is ontwikkeld voor zeer nauwkeurig schoffelwerk in fijne gewassen. Een schijfje breekt de korst, waarna een L-vormig schoffelmesje volgt. In een groter gewas kan een V-vormig mesje worden gemonteerd dat onder het blad schoffelt. Beide werktuigen kunnen gestuurd worden door een uitwisselbare sideshift met camerabesturing.

W.N. Kramer importeert de machines van Oliver Agro uit Italië. De ‘Colibri’ is opgebouwd uit afzonderlijke ‘cassettes’ per rug. Elke cassette heeft een eigen instelbare diepteregeling op basis van sensoren. Een modulaire set aangedreven ‘zaagbladen’ breekt tegelijk de grond op en wiedt de aanwezige kleine onkruidjes. De volledige machine wordt bediend vanaf een terminal in de tractor.

Schoffelen op en tussen de rug

Traditionele schoffelmachines kunnen met aangepaste hulpstukken worden opgetuigd tot een schoffelmachine voor de ruggenteelt. Met schijven en aangepaste schoffelmessen kan de flank van de rug worden afgeschoffeld en terug opgebouwd. Voor nauwkeurig schoffelwerk op de rug is een apart parallellogram noodzakelijk.

KULT, in Vlaanderen geïmporteerd door Aerts Rapide ontwikkelde het ‘duoparallellogram’ om nauwkeurig op de rug te schoffelen. Dit lichte element kan uitgerust worden met kleine verstelbare schijfjes en fijne schoffelmesjes.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/20212/article/2024-07-30/nieuwste-technieken-getoond-om-onkruid-ruggenteelten-te-bestrijden

Tim Decoster   
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend