Landbouwers die op vandaag één of meerdere bewerkingen voor mechanische onkruidbestrijding willen uitvoeren, lopen snel tegen enkele obstakels aan.
Voor een precieze uitvoering zijn namelijk gespecialiseerde en vrij dure machines nodig en vaak is ook de beschikbare tijd op het bedrijf beperkt. Loonwerkers kunnen deze behoefte invullen en aan de wensen van de landbouwers voldoen.
Precisie schoffelmachines
Een mechanische onkruidbestrijding vereist een andere aanpak dan een spuittoepassing met herbiciden. De oude getrouwe schoffelmachine heeft de afgelopen jaren een stevige doorontwikkeling gekend en tegenwoordig is een schoffelmachine een gesofisticeerde machine die, met behulp van camerabesturing en gps, tot op enkele cm nauwkeurig werkt.
Een degelijke kennis van de machine en gebruik is dus aangewezen voor een succesvolle uitvoering.
Rol loonwerk
Het aanschaffen van een gesofisticeerde schoffelmachine is echter voor veel landbouwers een onzekere en te dure investering. Het aantal ha dat per bedrijf geschoffeld moet worden is vaak onvoldoende om de machine rendabel te maken. In de praktijk zien we dan ook dat landbouwers vooral richting loonwerk kijken om de schoffelbehandelingen uit te voeren.
Vandaar dat Inagro, Hogeschool Gent, KBIVB en Hooibeekhoeve in het demonstratieproject ‘Onkruidbestrijding 2.0’ ook loonwerkers willen betrekken in het verhaal van mechanische onkruidbestrijding.
Beschikbaarheid machines
Om landbouwers en loonwerkers dichter bij elkaar te brengen, maakten de projectpartners een overzicht van de loonwerkers die op vandaag al goed uitgeruste schoffelmachines ter beschikking hebben. Op die manier hopen we dat beide partijen elkaar makkelijker vinden.
Overzichtslijst
Hebt u als loonwerker zelf dergelijke machines ter beschikking contacteer ons dan op [email protected], zodat we uw info ook kunnen opnemen in de verdere communicatie.
Jan Vanwijnsberghe
Lees meer via: https://www.landbouwleven.be/11070/article/2021-06-10/mechanische-onkruidbestrijding-biedt-kansen-voor-boer-en-loonwerker