Info, Nieuws

“Een loonwerkbedrijf leiden met je vader zorgt voor gezonde discussies”

Ward Rommens (22) uit Dessel begon 4 jaar geleden met de overname van het ouderlijk loonwerkbedrijf. Verder studeren bleek niets voor hem, ook al had hij er de hersenen wel voor. Hij kocht enkele aandelen en werd medebedrijfsleider naast zijn vader. Ondertussen richtte hij ook zijn eigen transportbedrijf met een vrachtwagen en tractor op.

Loonwerk, transport, bosbouw, …

Bij loon- en groenwerken Rommens doen ze aan loonwerk, bosbouw, transport en eigen akkerbouw. Het voornaamste werk is momenteel hout hakselen in de bosbouw. In het voorjaar rijdt vader Jan vooral rond met een zelfrijdende spuitmachine. Ward rijdt het liefst met de ploeg. Verder hebben ze voor op het veld onder andere een meststofstrooier die gps-gestuurd is met weeginrichting en een 4-elements hark.

Studeren was niets voor Ward

Al in het middelbaar wist Ward dat hij ook loonwerker wilde worden, maar zijn ouders wilden hem zien verder studeren. “Ik vond studeren tijdverspilling. Met een hoger diploma ga ik niet meer verdienen in deze sector. Daar heb ik veel discussies over gehad, vooral met mijn moeder. Zij wou dat ik voor industrieel ingenieur ging. Dat wou ik niet, dus ging ik als compromis Landbouwmechanisatie volgen in Geel.

In december 2016 begon de eerste examenperiode, maar mijn boeken zaten nog verpakt in plastic. Zonder medeweten van mijn moeder, ging ik die periode oefenen voor mijn rijbewijs C. Toen ik mijn examens op school moest afleggen, ging ik in de plaats daarvan mijn examen voor de vrachtwagen afleggen. Ik was erdoor, maar toen ik thuis kwam en vertelde dat ik stopte met school was mijn moeder daar niet zo blij mee. Mijn vader was wel op de hoogte.”

Moeilijke taakverdeling

“Het is moeilijk om een duidelijke taakverdeling te maken binnen ons bedrijf”, vertelt Ward. “Klanten bellen naar mij en mijn vader om afspraken te maken. Zo is het soms moeilijk te weten wie met wat bezig is. We maken ook steeds zelf de factuur van ons eigen werk. Dat is wel handig, want we weten zelf beter wat de afspraak was met de betrokken boer. De verdere boekhouding doet mijn moeder. Zij is verpleegster in het ziekenhuis van Turnhout.”

Van varkensboer naar loonwerker

Tot 7 jaar geleden had het gezin een varkensbedrijf in Retie. Doordat ze geen ruimte hadden om uit te breiden, zijn ze daarmee gestopt. Jan besliste om te beginnen met wat loonwerk. Zijn eerste aankoop voor de landbouw was een spuitmachine van Delvano. Dat was een oud model om mee te starten, dus kocht hij een jaar later een nieuwer model.

Vijf jaar geleden verhuisde het gezin naar Dessel. Daar stonden 2 varkensstallen. Die braken ze af, waarna ze 2 nieuwe loodsen bouwden. Een jaar later kocht Ward zijn eerste aandelen van het ouderlijk loonwerkbedrijf. Er was nog niet genoeg werk voor 2, dus verhuurde hij zichzelf als chauffeur. Zo ging hij werken in de wegenbouw en bij andere loonwerkers. Na een tijdje was er genoeg werk binnen het eigen bedrijf, waardoor vader en zoon zelfs een derde werkkracht in dienst namen.

Wie het volledige verhaal wil lezen kan dat via deze link: https://www.landbouwleven.be/9804/article/2020-12-27/een-loonwerkbedrijf-leiden-met-je-vader-zorgt-voor-gezonde-discussies

Sanne Nuyts
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend